Saturday, February 28, 2015

Budapest: Marco Polo Hostel


Rating:
Pencarian hostel untuk Budapest mudah, disebabkan terdapat banyak hostel bagus di sekitar Budapest. Cari punya cari, entah kenapa aku memilih Marco Polo. Mungkin kerana wifinya, atau kerana lokasinya, atau mungkin juga sebab terpengaruh dengan rating dari pengembara-pengembara yang lain yang pernah ke hostel itu.


Harga:
Semalam hanya 14€ (sekitar RM56) untuk satu katil dalam bilik dengan 2 katil (katil jenis single). Jadi, untuk 2 malam, harganya 28€ (RM112). Ini sudah murah bagi aku. Kalau korang nak murah lagi, ada yang satu bilik 8 katil. Tapi, kali ni aku dan Kak Ana malas nak bersosial lebih-lebih. Kitorang nak rehat yang berkualiti. Chewah!

Seperti biasa, tips nak hostel/hotel murah senang saje kalau di Barat ni. Pegilah masa musim luruh. Memang murah. Nasib lagi baik, hostel akan upgrade bilik secara percuma kalau hostel tu memang betul kosong.


Lokasi:
Pengalaman paling beharga bagi pengembara, antara lain ialah mencari sesuatu tempat. Biasanya, tempat pertama dalam senarai yang wajib dicari ialah hostel. Kalau hostel tu memang terletak di tengah bandar dan kawasan tumpuan, mungkin senang nak cari. Tapi kalau hostel tu kat ceruk mana ntah, atau walaupun kat tengah bandar tapi tersepit-sepit antara lorong kecik yang beratus-ratus; memang berpusinglah kita mencarinya.

Boleh dikatakan semua hostel-hostel akan memberikan peta kedudukan hostel masing-masing. Malah nak canggih lagi, ada yang bagi koordinat. Macam biasalah, pastikan korang print peta tu dengan jelas. Marco Polo memang bagi peta, malah siap bagi arahan dalam email mereka kepada aku, untuk ambik Metro nombor berapa, berhenti di stesen mana dan beberapa lagi pandu arah yang banyak membantu pencarian kami. Usaha mengesan kedudukan hostel ni pun Alhamdulillah agak  mudah.

Dipendekkan cerita, Marco Polo terletak di kawasan bandar, malah di tengah-tengah bandar dan senang untuk jalan kaki ke kedai-kedai 24 jam dan juga mall. Ada banyak restoren makanan segera bagi yang boleh makan (untuk kawan-kawan bukan Islam) dan dekat dengan stesen Metro. Jarak dari hostel ke stesen utama Keleti Palyaudvar pun taklah berapa jauh. Aku dan Kak Ana pernah jalan kaki ke sana.


Penilaian akhir:
Senang cakap, aku dan Kak Ana memang puas hati dengan biliknya. Inilah antara bilik terbaik yang kami dapat sepanjang trip Eropah. Bilik sederhana luas dengan 2 katil single. Ada TV, heater, lampu membaca untuk kedua-dua katil, meja ala ala konsul dan satu wardrobe tinggi. Bilik air en suite (dalam bilik), bersih, ada power shower dan taklah sempit sangat. Bilik pun ada tingkap dan dapat cahaya matahari. Kami puas hati.

 
 
 
 
 
 
 

Staff tak friendly, tapi bolehlah kalau nak tanya arah dan mintak tolong panggilkan teksi. Seperti kebanyakan hostel, ada disediakan banyak brochures dan kad-kad kecil mengandungi maklumat tempat-tempat menarik sekitar Budapest dan Hungary. Ambik je mana-mana yang berkenan. Aku ambik untuk rujukan. Berbalik pada staff tadi, lepas check in dan bayar hostel, dia akan bagi password wifi dan bagitahu kat mana kitchen dan komputer disediakan. Peraturan dalam hostel ni senang:

1)      Jangan buat bising selepas jam 10 malam.

2)      Jangan bawa haiwan peliharaan ke bilik.

3)      Jangan merokok dalam bilik. Bilik bebas rokok dan ada sensor. Kalau merokok juga, sensor akan mengesan asap, alarm akan berbunyi dan alarm ni dah link terus ke balai bomba. Bomba akan datang dan segala kos pembersihan perlu ditanggung oleh penghuni bilik. Untuk pengetahuan korang,, ini memang betul. Bukan diorang saje main ugut-ugut. Sebab ada satu malam tu, bilik sederet dengan kami merokok dalam bilik menyebabkan sensor mengesan asap dan alarm berbunyi kuat gile. Dalam 10 minit macam tu, bomba sampai. Memang kena lah penghuni tu. Lepas bayar semua penalty, diaorang dihalau keluar dari hostel. Padan muka!


Kitchen hostel ni sangat kecik. Takde kerusi langsung untuk duduk. Ada air panas dan fridge untuk masak dan simpan makanan. Aku sekadar ambik air panas untuk mee segera kami dan rendam Brahims. Bekas nak rendam memang kami dah bawak dari Malaysia, sebab was-was dengan kebersihan peralatan pinggan mangkuk dan cutlery. Breakfast tidak disediakan ye.

Wifi hanya ada di lobi dan tingkat bawah hostel. Hostel ni tinggi, dalam 7 tingkat. Bilik memang takde wifi walaupun dalam laman web tak dinyatakan sedemikian. Itulah yang membuatkan kami baran, sebab pilihan hostelbagi setiappengembara ni suka tak suka, memang kena berpaksikan kepada kemudahan internet dan wifi. Jadi di situ, kami tertipu.

Satu lagi yang paling tak best kat hostel ni, ialah bising. Hostel ni terletak bersebelahan dengan kelab malam dan kawasan hiburan. Jadi, memanglah bising. Kami duduk di tingkat yang tinggi jugak, tapi masih dengar bunyi bising. Ditambah pulak dengan penghuni bilik lain yang balik ke bilik tengah malam dan dalam keadaan mabuk-mabuk. Memang mengganggu ketenteraman tidur. Tapi, macam peraturan hostel yang aku nyatakan tadi, kalau jiran lain bising- boleh call receptionist kat bawah atau turun sendiri dan repot kata diorang bising. Hostel pasti akan ambik tindakan, sebab mengganggu ketenteraman awam.


Pendekata, ada yang best da nada yang tak best kat hostel ni. Tapi kalau datang lagi ke Budapest, aku tak nak dah duduk sini. Aku akan cari tempat lain, mungkin kat area Andrassy Avenue. Huhuhu.

Aku bagi 3 star untuk Marco Polo Hostel.

 

No comments:

Post a Comment