Monday, November 3, 2014

Di Balik Wajah Bucharest: Realiti vs Mitos


 
 
Novel Dracula karya Bram Stoker aku baca seawal tingkatan satu zaman sekolah dulu. Akibatnya, aku membayangkan Romania mestilah penuh dengan cerita-cerita mistik berkait Dracula. Kelakarnya, bila berada di Romania, barulah aku tahu bahawa Vlad the Impaler atau Vlad Tepes bukanlah satu karekter gilakan darah dan kejam seperti gambaran Bram Stoker dalam novel Dracula nya. Sebaliknya manusia bernama Vlad the Impaler atau Vlad Tepes ini merupakan Prince of Wallachia, antara tokoh Romania yang disanjung kewibawaannya sebagai pemimpin terutamanya dalam menentang kemaraan dan penguasaan Empayar Turki Uthmaniyyah di rantau Balkan ketika itu. Barulah aku tahu bahawa Dracula versi Bram Stoker wujud 400 tahun lebih setelah kewujudan Vlad Tepes itu sendiri. Malahan, Dracula milik Bram Stoker sekadar meminjam nama, keberanian dan kekejaman Vlad terhadap orang Turki sahaja, di samping Bram Stoker mengangkat nama keluarga Vlad Tepes iaitu ‘House of Draculesti’ sebagai Dracula; sedangkan House of Draculesti sebenarnya adalah salah satu cabang keturunan raja-raja berdaulat Romania sejak dari abad ke 14 lagi. Nama Draculesti itu sendiri diambil dari kesatuan Order of the Dragon yang merupakan brotherhood dari Perang Salib yang bersumpah setia untuk mempertahankan agama Kristian dan melawan musuh-musuh Kristian; terutamanya Turki Uthmaniyyah pada ketika itu.  Begitulah panjangnya kisah sebenar Vlad the Impaler ini, langsung tidak berkait dengan manusia penghisap darah manusia.
 

 
Tinggalan kota Vlad the Impaler hasil ekskavasi arkeologi dari seluruh Romania. Sayangnya muzium ni tutup pulak time kami datang.
 
 
 

 Rosetta Stone atau Batu Bersurat dipercayai mengandungi catatan undang-undang di bawah pemerintahan Son of  Dracul II, Vlad the Impaler.


Di Balik Wajah Bucharest
 










 
 


 
Bucharest sebenarnya adalah sebuah bandar yang cantik, penuh dengan binaan bangunan lama yang selalu kita tengok dalam cerita-cerita perang Dunia Pertama, binaan bangunan gergasi lambang penguasaan Komunis satu masa dulu dan sejarah berwarna warni rakyatnya sendiri yang sudah sebati dengan derita seawal di bawah pengaruh kuku besi Kesatuan Soviet sehinggalah kepada kekejaman polis perisik komunis Securitate.



Aku tanya orang Romania, apa maksud flyers ni. Katanya ini salah satu tokoh masa rejim Komunis dulu dan ada percubaan untuk hidupkan kembali fahaman komunis di Romania. Aku pulak, gambar ni diambil sebab dia ni macam hensem je. Ha.ha.ha.



 
 
 
 
 
 
 





Selain dari bangunan-bangunan lama, buku pun banyak dijual secara longgok di hadapan Carol University Romania ni. Aku ada belek jugak, masalahnya, semua dalam bahasa Romania. Tak dapek den nak nolong eh!
 
 
Berbekalkan tulisan-tulisan negatif pengembara barat yang aku baca sebelum menjejakkan kaki ke Romania, dan cerita-cerita hodoh bangsa gipsi yang digeruni serta bayangan kemiskinan rakyat Romania itu sendiri, aku termalu setelah bertemu dan bergaul dengan orang tempatan di bandar Bucharest ini. Bermula dari pakcik berwajah ganas tapi budiman di Otopeni Airport yang bersusah payah menaikkan aku dan Kak Ana ke atas bas yang betul, kepada staff-staff Holiday Hostel yang terlalu banyak membantu kembara kami di bumi Vlad Tepes itu, melarat pula kepada kejujuran dan kerendahan diri Mihai selaku pemandu Free Walking Tour kami di bandar Bucharest yang sedaya upaya menceritakan sejarah sebenar Romania kepada kami tanpa segan silu kepada sejarah gelapnya yang sehingga kini menjadi bahan ketawa di kalangan negara Kesatuan Eropah, kesungguhan muda mudi Romania dalam mengangkat martabat Romania walaupun sokongan kerajaan sangatlah sedikit aku perhatikan, bantuan mesra anggota polis di stesen-stesen bawah tanah Metro yang gigih menunjukkan arah yang betul kepada kami walaupun mereka merangkak bertutur dalam Bahasa Inggeris pasar, kebaikan hati orang-orang di jalan yang sanggup berhenti dan menunjukkan kami arah kaunter tiket dan jalan-jalan pintas di sekitar Bucharest serta memenuhi harapan kami untuk ke Hard Rock Bucharest, kesungguhan pasangan bercinta yang sedang bercengkerama yang sanggup berhenti sekejap untuk membantu kami mencari jalan yang dicari, makcik berkuku merah menyala yang bangga menceritakan indahnya Romania yang bergunung ganang dalam bahasanya dengan kami yang mengangguk-angguk leka seolah-olah paham sangat akan bicaranya, hinggalah kepada pakcik tua pemandu teksi di Brasov yang sangat mementingkan keselamatan kami sepanjang perayapan kami di bandar Brasov.
 
Inilah pakcik teksi Brasov yang menjaga kami sepanjang di Brasov. Sangat baik, peramah walaupun selain bahasa Roania, dia hanya boleh berbahasa Peranchis. Jawapnya, Kak Ana aje lah yang layan dia menyembang. Aku jadi tukang angguk. Ha.ha.ha.
 
Sungguh, tak terbalas rasanya bantuan-bantuan bersahaja mereka pada aku dan Kak Ana yang banyak memudahkan kembara kami di bumi Romania yang sangat asing tanpa saudara ini. Percaya atau tidak, selain daripada komunikasi aku dengan Carmen, Mihai, Silvia dan anggota-anggota polis berbahasa Inggeris asas, selainnya kami berkomunikasi ayam itik standart antarabangsa. Alhamdulillah, bantuan Allah itu ada di mana-mana. Hatta tanpa bahasa yang sama pun, kami selamat jua.











 

Bagi Bucharest sendiri, potensi bandar antarabangsa memang ada. Cuma mungkin kerajaannya perlu melaburkan wang ringgit dan usaha yang bersungguh-sungguh untuk mencantikkan Bucharest. Bangunan bersejarah yang masih terpelihara sangat banyak di sana, di tambah pula dengan kedudukan negara ini yang agak terselamat daripada kekerapan pengeboman tentera-tentera berperang sepanjang Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua.
 

 
 
 

Brasov pula merupakan sebuah kota raja yang terletak betul-betul di tengah belahan pergunungan Wallachia yang merentangi Romania.
 
 
 
 
Dalam perjalanan ke Brasov, aku terbayang novel Bram Stoker yang menggambarkan perjalanan Jonathan Harker dari Amerika ke tanah Transylvania yang digambarkan sangat mistik itu. Brasov sangat cantik dan terpencil, sunyi dan misteri, menawan dan penuh kehidupan, bangunan-bangunan lama dan baru saling seiring wujud di bandar ini dan tarikan pelancongan yang paling terkenal pastinya istana-istana lama tinggalan Raja Romania termasuklah kota-kota Vlad the Impaler. Sedikit pun tak sesuram dan seseram gambaran Bram Stoker yang aku baca selama ini.
 



 
 
 






 
Sayangnya, kami hanya sempat menikmati Brasov sepanjang hari 21 November itu sebelum berangkat ke destinasi seterusnya dengan keretapi Transylvania yang tersohor pada sebelah malamnya. Dalam hati aku simpan niat untuk kembali. 
 
 

 
 
 


 
Terbukti, tulisan-tulisan negatif pengembara barat membuatkan aku jengkel dengan kesinisan dan kedangkalan pemikiran mereka. Datang dan saksikan sendiri definisi Romania. Romania, kota lama ibarat kota selepas perang dengan seribu satu sejarah luka tapi penuh dengan hati-hati yang ceria menghadap masa depan yang belum pasti warnanya. Dalam setiap degup nadi rakyat Romania, masih ada semangat juang Putera Wallachia, Vlad yang disangka Dracula.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 




 

Kalau korang berpeluang menjejakkan kaki ke Romania, berjalanlah dan terokailah alam Romania. Uniknya tak tercerita oleh aku dan indahnya tak terakam dek kamera yang tergantung di leher hamba.


 
 
 



 
 
 
Remember what Bilbo used to say: It’s a dangerous business, Frodo, going out your door. You step onto the road, and if you don’t keep your feet, there’s no knowing where you might be swept off to.
– JRR Tolkien
 

Di Balik Wajah Bucharest: Ada Apa Dengan Bucharest?

Bandar Bucharest dan kumpulan Free Walking Tour kami memandang kagum pada si kuda hitam dan penunggangnya. Aku dah lupa siapa penunggang kuda tu. Salah seorang Raja Romania rasanya.
 

Negara: Romania
Ibukota: Bucharest
Bandar-bandar lain: Galati, Iasi, Cluj-Napoca, Brasov, Ploiesti, Craiova dan Timisoara.
Kadar Tukaran Wang:
1usd = 3.5 RON (Romanian Lei)
RM1 = 1.07 RON/lei

*ini adalah tukaran sekarang. Tapi masa aku pegi 2012, rasanya lebih kurang je. Kesimpulannya, memang sama je nilai Ringgit kita dengan duit RON ni. Tapi sebab diorang ni negara Kesatuan Eropah, maka harga barangan mahal dan sejujurnya, aku tak rasa diorang bersedia dengan gap ekonomi yang sangat jauh tu. Lagipun masih baru Romania menyertai EU iaitu pada 1 Januari 2007. Baru 5 tahun masa aku pegi 2012 tu. *panjang pulak komen aku bab Romania dan EU ni kan. Sori.Sori. seperti biasa,kami withdraw duit melalui mesin ATM yang ada kat airport. Kami masing-masing withdraw 300 lei untuk belanja sepanjang 2 hari di Bucharest. Cukup atau tidak, meh kita tengok!

 
Teliti kan orang Eropah? Penutup lubang jalan pun macam cop mohor.


Lokasi:
Terletak di Semenanjung Balkan dan di pantai barat Laut Hitam, Romania bersempadankan Hungary, Serbia, Ukraine, Moldova dan Bulgaria. Bahagian tengah Romania didominasi oleh Pergunungan Carpathian yang sangat terkenal dengan lagenda Dracula. Mukabumi Romania bergunung ganang dan berlembah. Brasov merupakan tempat bermain ski paling murah di Eropah, semasa musim sejuk. Sayang, tak ramai yang tahu pun pasal Romania ni disebabkan tulisan-tulisan negatif pengembara barat yang lain.


Pakcik ni mintak izin nak ambik gambar aku dan kamera aku. Sebagai balasan, aku ambik gambar dia dengan kamera dia. Ini Nikon vs Canon. Ha.ha.ha.

 
Bandar Bucharest membuatkan aku speechless.
Kenapa?

Sepanjang jalan dari Otopeni Airport ke bandar Bucharest pagi 20 Nov tu, aku seolah-olah berada dalam sebuah negara yang sedang dilanda peperangan. Jalan kiri kanan dipenuhi rumah-rumah besar kecil yang separa ranap dan uzur, ladang-ladang terbiar dengan lalang dan rumput meliar, binatang ternakan seperti bovine (keturunan lembu tapi baka besar Eropah) berkeliaran seperti tiada tuan, penduduk sekitar yang berjalan perlahan di bahu jalan; ada yang menahan bas untuk naik dan tak kurang ada yang turun dari bas kami, jalanraya yang suram dan sangat lengang kecuali bas kami dan beberapa kereta kecil yang gagal aku kenalpasti model apa. Langit November yang suram menambahkan lagi aura negara seperti dalam perang itu. Semakin jauh bas bergerak, semakin banyak rumah-rumah agam dan villa terbiar di kiri kanan jalan. Aku kehairanan mengenangkan ke mana perginya pemilik rumah-rumah tersebut. Rumah nampak tegap, cuma terbiar. Nak bertanya orang, aku serba salah. Sebab dalam bas ni, hanya aku dan Kak Ana yang pelik. Pelik dari segi pakaian dan warna kulit. Aku syak, diorang bajet kami ni gipsi ekoran dari warna kulit kami yang cekelat ni (rata-rata orang Romania ni memang putih macam minah minyak wangi tengik dalam flite tu), tapi bila tengok backpack yang sarat di tepi kaki, diorang jadi konfius. Muka gipsi, tapi backpack macam traveller. Hampir semua mata memandang kami, ditambah pulak dengan bahasa diorang yang aku sepatah haram tak paham. Sah diorang tengah bincang pasal kitorang. Untuk mengurangkan kejakunan kitorang, aku dan Kak Ana pun sembanglah buat konfiden dalam bahasa Melayu. Hahahaha. Padan muka korang. Tak paham kan??

 
 Di Bucharest, terdapat banyak bar dan tavern macam ni. Sayangnya, aku dan Kak Ana tak masuk pun.
 
 
 
 Pengaruh senibina Islam ketara Nampak walaupun di biara-biara dan gereja lama diorang. Agaknya inilah kesan penaklukan empayar Turki di Balkan.
 
 

 Salah sebuah biara Greek Ortodok yang sempat kami kunjungi. Kat dalam tu terang diterangi lilin. Aku tak duduk lama sebab asyik nak bersin. Mungkin sebab ada pengunjung yang tak suka mandi kot..


 
 


Pengangkutan di Bucharest:

Bucharest mempunyai sistem Metro bawah tanah antara yang tertua di rantau Eropah selepas Budapest dan kota London. Metro dia meliputi seluruh bandar Bucharest. Ada juga bas untuk ke tempat-tempat tertentu yang Metro tak sampai. Contohnya kalau nak ke Hard Rock, korang kena naik bas sebab Metro hanya sampai main station je. Tiket-tiket boleh dibeli di gerai suratkhabar di stesen Metro atau di kedai buku kecil yang terdapat di sekitar pekan Bucharest. Tiket ini beharga 2 lei seorang bagi satu perjalanan ke mana-mana sahaja dengan Metro. Nak naik kena ketip hujung tiket di mesin tersedia sebelum turun escalator ke bawah tanah. Tiket hanya sah untuk satu perjalanan sehala sahaja. Tiket-tiket boleh dibeli banyak-banyak sekali, tapi setiap keping tetap untuk sehala sahaja. Mungkin korang boleh beli tiket seminggu atau pas sehari, tapi aku tak pasti. Aku dan Kak Ana beli tiket sehala-sehala sebab ada destinasi yang aku naik bas. Lagipun aku merayap seharian je di Bucharest, di samping sebelah pagi masa dihabiskan dengan ikut Free Walking Tour bersama Mihai.


Bas pulak guna tiket lain bergantung kepada destinasi-destinasi. Tiket-tiket bas boleh dibeli di kaunter stesen bas atau kaunter-kaunter yang banyak terdapat berhampiran perhentian bas utama di sekitar Bucharest.

 
Satu lagi menara di tengah Bandar Bucharest.


Tiket Metro sehala: 2 lei

Tiket bas sehala: 4.25 lei

 
Tugu Peringatan Perjuangan Rakyat yang bangkit menentang Komunis di jalan-jalan Bucharest pada tahun 1989, yang akhirnya membawa kepada kejatuhan rejim Komunis terakhir di benua Eropah.


Tiket keretapi ke mana-mana destinasi ke serata Romania boleh dibeli di stesen Bucharest Gare de Nord. Untuk tiket ke Brasov, aku beli pagi hari nak bertolak tu jugak di stesen.

 
Ini namanya Maniu, salah seorang tokoh nasionalis Romania yang menentang Komunis. Maniu asalnya seorang sasterawan, akhirnya ditangkap dan dipenjarakan rejim Komunis sehingga mati di dalam penjara sebelum sempat melihat kejatuhan rejim itu.
 
 
 Antara mereka yang terkorban dalam pemberontakan terhadap rejim Komunis circa 1989.


Pandu arah:

Ke Hard Rock Café: naik Metro dari hostel aku, stesen Metro nama Universitate ke stesen Uniilator. Kemudian, beli tiket bas di kaunter yang ada sekitar situ, bas no.131 atau 335 dari Uniilator ke bangunan Hard Rock Café yang terletak dalam taman. Kalau agak-agak tak jumpa, korang kena ringan mulut tanya orang sekeliling. Nak balik pun ikut jalan yang sama. Tapi kalau rajin naik bas, boleh naik bas no.131 atau 335 balik ke stesen Uniilator dan cari pulak bas ke Piata Unirii. Bas nombor berapa? Aku tak tahu sebab aku naik Metro.

 


Di Romania, memang jalan-jalannya diperbuat daripada susunan kemas kayu-kayu jati yang berusia beratus tahun. Memang banyak jalan macam ni aku jumpa. Unikkan?



Kedai cenderamata banyak di Bucharest tapi kena pandai cari. Kena cari di tempat-tempat yang banyak tumpuan pelancong. Tapi aku ingatkan, harga cenderamata sangat mahal. Walaupun nilai duit diorang sama dengan kita tapi harga setiap barangan adalah 2 kali ganda. Ini disebabkan oleh keadaan ekonomi Romania yang masih bertatih dalam Kesatuan Eropah dan keperluan untuk Romania mengejar taraf ekonomi supaya selari dengan taraf ekonomi rata-rata negara Kesatuan Eropah. Sukar kan? Tak hairanlah negara segah Greek pun boleh jatuh muflis disebabkan menyertai Kesatuan Eropah. Itu pendapat aku je la selaku pemerhati biasa tanpa ijazah kehormat dalam bidang ekonomi. Ha.ha.ha.

 

 Inilah stok makanan aku dan Kak Ana, dilonggokkan sesampainya kami di Holiday Hostel Bucharest. Nak pilih menu lah katakan..
 
 
 
 
 
 
 


Makan:

Sejujurnya, aku dan Kak Ana tak konfiden langsung jumpa makanan halal kat Bucharest. Walaupun ada jumpa kedai vegetarian, tapi aku tengok diorang pun ada serve babi. Nasiblah kami memang bawak bekalan makanan banyak dari tanahair tercinta. Sarapan pagi, aku minum Milo dan biskut. Makan tengahari kami bawak maggee cup dalam bag dan berhenti minum kopi kat mana-mana sambal buat muka tebal mintak air panas untuk maggee kami. Makan malam, aku makan nasi Brahim yang kami bawak. Ada 3 pilihan, nasi biryani ayam merah, nasi goreng kampong ikan bilis atau nasi dengan kari ayam dan kentang. Senang. Jadi, bajet untuk makan memang takde masa kami di Bucharest. Kalau ada pun aku sekadar beli air mineral.


 


Romanian Athenaeum yang terletak di tengah-tengah Bandar Bucharest merupakan dewan konsert yang ala ala PETRONAS Philharmonik.
 
 



Bajet dua hari di Bucharest (seorang) 19-21 Nov 2012     

Withdraw 300 lei                                             

Metro dari Universitatii ke Uniilator  - 2 lei                                                       
Bas dari Uniilator ke Hard Rock Café Bucharest - 4.25 lei
Bas balik dari Hard Rock café ke Uniilator - 4.25 lei
Metro dari Uniilator ke Universitate - 2 lei
Hard Rock Café T-shirt sehelai - 105 lei
Souvenier (FMs & postcards)  - 72 lei
Laundry dengan hostel  -10 lei
Taxi dari hostel ke stesen keretapi - 6 lei
Tiket keretapi dari Bucharest ke Brasov - 47 lei

Total: 252.50 lei
*baki duit: 47.50 lei

 





Free Walking Tour Bucharest – 20 Nov 2012

Kami ikut tour ni yang dikendalikan oleh Mihai pada sebelah pagi 20 November. Tour ni free sebab kena jalan kaki serata bandar Bucharest. Kami bermula di Piata Unirii Park dan berjalan ke kawasan bangunan museum arkeologi Bucharest yang sayangnya tutup pada hari tu. Mihai bawak kami ke semua landmark bandar Bucharest dan aku mengambil kesempatan yang ada merakamkan sebanyak gambar yang boleh dalam kamera aku. All in all, aku rasa dekat nak 10km kami berjalan serata Bucharest. Puas hati dan penat kaki. Di akhir tour, kita boleh bagi duit saguhati kat Mihai bergantung kepada masing-masing. Cubalah follow tour anjuran Mihai dan ada harinya, abang Mihai pun turut serta iaitu Stephane.
 


Manuc's Inn atau Hanul lui Manuc merupakan hotel tertua yang masih beroperasi di Romania. Sayangnya masa aku kat situ, hotel ni diorang buat renovation. Tak dapat tengok interior kat dalam tu.
 
 
 
 
 



Sepanjang 2 hari di Bucharest, memang kami tak beli langsung makanan luar. Jadi, bajet untuk makan memang jimat di Bucharest. Itu juga bermakna, bag kami sedikit ringan sebab bekalan makanan dah sedikit berkurang. Aku dan Kak Ana tak masuk ke museum atau galeri di Bucharest sebab kebanyakan tempat tutup pada hari kami join Walking Tour tu. Kami masuk ke bangunan lama lain yang tak berbayar dan melawat banyak taman peringatan perang sekitar Bucharest. Dua hari di Bucharest memberikan jawapan kepada persoalan-persoalan aku tentang Romania selama ini. Hari ketiga, 21 November, menyaksikan aku dan Kak Ana menaiki keretapi ke bandar Brasov yang terletak kira-kira 186km dari Bucharest. Aku sambung pada post lain ye!



The Italian Church of the Most Holy Redeemer, gereja ni dimiliki sepenuhnya oleh kerajaan Itali. Kalau nak tahu, sejak Romania menyertai EU, banyak tanah-tanah terbiar dipajakkan dan dibeli oleh pendatang Itali yang tak mampu nak beli tanah yang mahal di Itali. Kehadiran peladang-peladang Italini seolah-olah mengancam hak pemilikan Tanah untuk orang Romania. Tapi apakan daya, itulah harga yang perlu dibayar demi menyertai EU.
 
 
 

Stavropoleos Monastery, merupakan biara tertua Greek di Romania.














 
 

Coltea Hospital yang dibina pada tahun 1704, merupakan hospital pertama di Romania. Mesti berhantu ni!



 

All travel has its advantages. If the passenger visits better countries, he may learn to improve his own. And if fortune carries him to worse, he may learn to enjoy it.
– Samuel Johnson