Sunday, October 26, 2014

Kisah Kota Istanbul: Semalam di Sabiha


Setelah lebih kurang 2 hari kami merayap di bandar Istanbul, pada pagi 19 Nov 2012, aku dan Kak Ana terbang ke ibukota negara Romania iaitu Bucharest. Kami terbang dari Sabiha Gokcen Airport Istanbul yang beroperasi seprti terminal KLIA 2 iaitu melibatkan penerbangan bujet, domestic serta penerbangan ke rantau Eropah yang lain. Kawasan airportnya tidaklah besar, tetapi bagi yang beragama Islam, terdapat surau yang cukup selesa dan tandas-tandas yang bersih. Yang tak bestnya, tidak dibenarkan tidur di dalam surau. Malah lebih mengejutkan, terdapat pegawai polis airport yang bertugas dan meronda kawasan surau bagi memastikan tiada orang yang tidur di situ. Aku dan Kak Ana turut sama dihalau dari surau pada jam 3 pagi (kami tidur semalaman di airport kerana flite pagi ke Bucharest). Berbuku marah di hati mengenangkan pegawai polis airport yang langsung tak berperikemanusiaan. Kami bukannya gelandangan, kami traveller kot. Siap ada tiket penerbangan esok pagi. Tapi sayangnya, itupun tak dihiraukan mereka. Apa boleh buat, malam itu kami tidurlah duduk di kerusi menunggu airport dengan hati yang marah. Dah la badan penat akibat dari ‘cross country running’ dari Sultanahmet ke Sabiha, malamnya kena seksa tak boleh tidur lurus pulak. Sabor je la.

 


Sabiha Gokcen ni adalah nama anak Mustafa Kamal Attaturk yang menjadi wanita pertama jadi pilot di Turki. Sebab tu diorang guna nama dia untuk airport ni. Kawasan airport besar, kedai banyak dan yang paling penting, tempat balut bag ada. Banyak penerbangan beroperasi dari sini ke serata Eropah. Penerbangan memang 24 jam. Maknanya, airport ni memang tak tutup. Bagi pengembara gelandangan macam kami, taklah menakutkan Sabiha ni. Ramai orang, terang benderang dan aircond sejuk yang amat.
 

 mamat ni kiranya jadi model tak rasmi la malam tu. Gaya dia yang bajet model tu memang aku tak boleh blah tengok. Layan je la bang oi! Penat menunggu nak check in gamaknya..
 

 



 
 




Penerbangan ke Bucharest menggunakan Pegasus. Kapalterbang Pegassus ni merupakan salah satu
penerbangan bujet milik Turki dan seating di dalamnya seperti Air Asia. Tiada makanan disediakan melainkan penumpang beli sekali online. Kitorang memang tak beli makanan dalam flite. Cukuplah roti sesame yang dah keras, yang aku sempat beli semalam di stesen furnicular Kabatas. Tiket aku beli online melalui laman web Pegasus. Kalau beli awal, dapat tiket murah. Tiket ke Bucharest sehala beharga 33 euro bersamaan dengan RM132. Perjalanan mengambil masa selama 1 jam 45 minit. Murah sebab dah termasuk bagasi sebanyak 20kg. Bagasi memang Pegasus bagi, tak payah bayar macam Air Asia.

Masjid tulis kat situ. Tapi, aku rasa surau je kot sebab tak besar dan kalau ikut logic, takkanlah orang boleh sembahyang Jumaat dalam surau tu. Atau mungkin orang Turki panggil surau kot..
 
 karpet dah sedap dah surau ni. Sayang tak boleh pulak tidur golek-golek.
 
Perjalanan 2nd length ni bermula dengan cabaran pertama apabila kami berdua ditahan kastam dan imigresen Turki semasa melangkah masuk ke balai berlepas. Pegawai kastam ambik passport kami dan menghilangkan diri selama 15 minit di dalam pejabat , manakala kami dibiarkan berdiri di pintu boarding hall. Cuak tak payah cakaplah. Seriau takut dihalang daripada meneruskan perjalanan. Tapi, puas aku ingat-ingatkan balik, aku memang yakin untuk rakyat Malaysia nak masuk ke Romania memang tak payah pakai visa. Rupanya pegawai kastam tu sebok mencari nama Malaysia dalam senarai untuk memastikan kami perlu visa atau tidak. Sememangnya ringan aje mulut aku nak memaklumkan yang kami memang dah buat thorough research on this matter. Takkanlah kitorang nak membabi buta masuk keluar negara orang tanpa memohon visa. Tapi disebabkan muka pegawai tu pun dah ketat semacam, aku diam aje la. Setelah puas hati yang kitorang tak perlu visa, dan setelah bertubi-tubi soalan ditanya pada kami secara berasingan (contohnya dari mana, nak ke mana, baca tentang Romania di mana etc),  kamipun dilepaskan ke balai berlepas dengan senyuman manis dan ucapan, have a safe flight to Bucharest. Alhamdulillah.
 


 
Penerbangan pagi ke Bucharest mengambil masa 1 jam 45 minit, macam dari KL ke Kuching. Romania menjadi destinasi kedua disebabkan terlalu banyak tulisan-tulisan negatif tentang tempat ini aku baca. Penceritaan yang negatif serta kemunduran yang digambarkan di Romania cukup membuatkan aku dan Kak Ana berminat untuk menyaksikan sendiri keadaan sebenar negara Romania ni. Romania yang amat sinonim dengan Vlad the Impaler atau Dracula merupakan sebuah negara bekas komunis yang meraih kemerdekaan pada akhir tahun 1989. Malahan revolusi yang menggulingkan pemerintah komunis tersohor, Nicolae Ceausescu seperti baru saja berlaku pada akhir abad ke 19. Tidak hairan jika negara ini masih bertatih dalam Kesatuan Eropah yang rata-rata terdiri daripada negara-negara maju. Penerbangan smooth walaupun hidung aku dinodai dengan bau perfume yang sangat kuat dari perempuan yang duduk di tepi tingkap sepanjang penerbangan (aku duduk di tengah. Kak Ana di tepi aisle sebab kakinya panjang sangat, tak selesa terkepit di tengah). Ya, cabaran kedua aku ialah menahan hidung selama 1 jam 45 minit. Walaupun aku agak kagum tengok hidung mancung terletak dan susuk tinggi lampai selim melim perempuan kat sebelah aku ni, tapi disebabkan bau perfume dia yang sangatlah menujah hidung, aku jadi pening pening lalat mulanya, dan bila dah half way ke Bucharest, aku jadi mabuk. Berbalik pada paras rupa perempuan kat sebelah aku tu, rupa-rupanya bila dah sampai ke Bucharest, barulah aku tahu yang memang majority perempuan muda di Eropah Timur ni semuanya rupa lebih kurang sama dengan potongan badan yang sama. Tak heran la bila kita selalu dengar, ramai model-model datang dari Eropah Timur. Memang dah lahir-lahir cantek diorang ni. Tinggi lampai, muka terletak dan yang paling penting, kurus. Hahaha..patut diorang kena keluar dari negara diorang dan cari makan modelling kat tempat lain sebab dah jadi takde market kat Eropah ni. Semuanya muka sama, dah takde variety wajah dah. Agaknya kalau ada yang macam Lupita Nyong dan wajah-wajah Asia cuba modelling kat sini, laku kot. Eksotik la katakan!
 
 
 matawang Lei, milik Negara Romania. Tengok muka diorang tu, semuanya serius betul. Diorang ni tak sempat senyum ni..
 
 
 
Suhu sejuk mencecah 15°C menyambut kedatangan aku ke Bucharest. Nama lapangan terbang ni pun dah berbelit nak menyebut, Aeroportul Internațional Henri Coandă. Nama lamanya Aeroportul Internațional București Otopeni atau dalam bahasa Inggerisnya ialah Bucharest Otopeni International Airport.
 
 Bandar Bucharest yang membuatkan aku speechless. Kenapa speechless? Haa..nanti aku cerita kat post lain ek..














 
Airport ni aku tak pasti berapa besar, tak sempat nak loading banyak sebab kepala aku masih menderita dari bau perfume minah sebelah aku dalam flite tu. Yang pasti cuaca sangat sejuk masa kami tiba tu. Turun flite menggunakan tangga macam kita naik FireFly tu. Di tarmac, ada shuttle bus menunggu untuk angkut penumpang ke dalam kawasan terminal. Sekali lagi aku berdiri sebelah minah pakai perfume tengik tu. Masuk je ke dalam bangunan terminal, kitorang kena beratur untuk cop passport. Ada lebih kurang 6-7 kaunter kastam dan barisan adalah sangat panjang. Aku tengok, rata-rata lelaki yang tengah berbaris tu selambe je pakai track suit, macam yang orang pakai pegi jogging. Teringat aku pada cerita Everything Is Illuminated (adaptasi novel Jonathan Safran Foer).  Dalam movie tu yang berlatarbelakangkan Odessa, Ukraine, dengan cuaca yang agak sejuk juga, watak penyanyi Gogol Bordello tu selambe je pakai track suit. Sebijik macam diorang kat dalam airport ni. Aku yang pakai jeans pun rasa sejuk yang amat. Sengih sorang-sorang dibuatnya.
 


 
 
Fakta penting: Untuk rakyat Malaysia masuk ke Romania, kita tak perlu memohon visa. Kita dapat visa on arrival, 90 hari tak silap aku. Kastam diorang pakai trenchcaot ok. Polis pun ada berkawal. (on second thought, aku pun tak pasti yang berkawal tu polis atau askar..). Kastam Romania memang serius dan sekali tengok memang rasa rasa seolah-olah Romania masih lagi sebuah negara komunis. Ditambah pulak dengan muka bengis pegawai yang berkawal, uniform warna olive green labuh yang dipakai, barisan manusia yang tengah menunggu giliran untuk pemeriksaan passport and soalan bertubi-tubi yang diajukan pada beberapa orang  di barisan hadapan aku, membuatkan takboleh tidak aku membayangkan inilah agaknya lebih kurang situasi berdekad yang lepas semasa di bawah rejim komunis. Bila rakyat sangat takutkan pihak berkuasa, di mana setiap tindakan atau perbuatan wajib dijustifikasikan dengan jawapan tepat yang memuaskan hati pihak berkuasa, bila setiap persoalan diajukan hendaklah dijawap pantas dan bila harta dikira sama rata hak semua.
 





 
 
Jadi, untuk mengelakkan kelambatan bersoal jawab, aku dan Kak Ana dah berpakat untuk bagitau maklumat yang sama; nama hostel, macamana tahu tentang Romania, dari mana, ke mana di dalam Romania, destinasi seterusnya dan anggaran masa di dalam Romania. Itu memang soalan basic kalau masuk ke Negara Eropah Timur ni. Pastikan slip tempahan atau pengesahan hostel korang print siap-siap, in case kastam nak tengok. So it happened, tibalah giliran kami berdua sebelah menyebelah. Serah saja passport, terus diorang belek. Membanggakan bila rupanya dia kenal Malaysia. Cuma soalan seterusnya menunjukkan dia pelik kenapa orang Malaysia sesat ke situ: kenapa datang ke Romania? Aku cakaplah nak melawat Romania dan memuji la keindahan semulajadi Romania yang aku baca dari majalah-majalah. Senyum je kastam tu. Lepas tu soalan tinggal di mana, berapa hari di Bucharest dan bila bergerak keluar dari bandar Bucharest atau Romania. Seperti jangkaan, bila sebut je nama hostel, diorang tanya kalau aku bawak print pengesahan hostel, nasib ada. Aku tunjukkan dan lepas diorang belek-belek dan tanya 2,3 soalan berkaitan lain, aku dilepaskan. Aku toleh ke kiri, Kak Ana pun dilepaskan; dengan cop Bucharest di passport.  Waktu lebih kurang sekitar jam 11 pagi dan kami melangkah ke terminal ketibaan. Dengan nama hostel dan print tunjuk arah bekalan dari hostel di tangan, aku dan Kak Ana memulakan langkah di bumi Romania. Another day, another journey.



 
Untuk kisah pencarian hostel dan our first glimpse of Romania, nanti aku sambung secepat yang mungkin. Sementara tu, silalah menjamu mata dengan gambar-gambar yang hado ni.
Sekian.
 
 

Thursday, October 16, 2014

Kisah Kota Istanbul: Orient Youth Hostel



 
Hostel ni aku pilih setelah penelitian secara menyeluruh dibuat melalui beberapa laman web febret aku. Untuk tengok rating hostel dan komen keseluruhan dari backpackers lain, aku suka merujuk kepada Tripadvisor: teman sepanjang jalan. Untuk tempahan hostel pulak, aku suka tempah online sebab aku ada masa nak tengok hostel tu dan tak terkejar-kejar cari hostel bila sampai ke destinasi yang dituju nanti. Aku pernah je main redah. Tapi banyak kali jadi di mana aku terpaksa redha je dengan hostel yang ada sebab dah penat dan tak larat nak angkut bag cari hostel lain; di samping sampai dah lewat malam. Biasanya, kalau berjalan area Asia, aku akan menggunakan Agoda atau book direct melalui website hostel tu. Kalau belah belah Eropah pulak, aku akan merujuk kepada HostelWorld, HostelBookers dan website hostel tu terus.
 
Rating:
Rating hostel ni takdelah terbaik, tapi setelah memikirkan jarak yang dekat Hagia Sofiyya dan tempat lain sekitarnya, kat centre Sultanahmet, murah, ada complimentary breakfast dan yang paling penting bagi kota Istanbul; ada rooftop- maka aku terus book.
 
Harga:
Semalaman kami dapat 14 euro sahaja sorang. Masa aku pegi tahun 2012, kadar euro masih rendah sekitar 1 euro = RM4.  Maknanya sorang dalam RM56. Murah kan? Betul kata orang, masa travel paling murah ialah penghujung autumn nak masuk winter. Memang murah betul, siap boleh pilih-pilih nak satu bilik 4 orang atau 2 orang. Kalau nasib baik, kita beli yang satu bilik 4 orang, tapi owner upgrade free of charge kepada satu bilik 2 orang. Best kan? Haa..pegilah masa tu.

Lokasi:
Kisah nak mencari hostel ni memang panjang. Seperti biasa, aku akan print map hostel di samping google jalan nak ke hostel. Tapi, bila dah sampai kat tempat yang sebenarnya, jadi konfius jugak sebab most of the time, map tu mesti tak betul punya! Ada landmark yang nampak dekat tapi sebenarnya jauh. Lorong kiri, jadi lorong kanan. Makanya, bergilir-gilirlah aku dan Kak Ana mentafsir map hostel yang aku print dari Hostel Bookers tu. Berpusinglah kami pagi shapiee tu meredah angin sejuk kota Istanbul, lalu depan Masjid Biru, nampak bumbung Hagia Sofia, sempat main kejar-kejar dengan burung merpati dan ternganga tengok buah delima Istanbul yang gemok-gemok gila. Dalam ertikata lain, kami tak jumpa lorong nak masuk ke hostel. Nasib pelancong takde lagi time tu. Dengan bag galas sama besar dengan tuan, dengan day pack pun macam sama penuh isinya, selambe kami redah depan dataran Masjid Biru area Hippodrome tu mencari Orient Youth Hostel. Aduihaii..setelah turun naik bukit di sekitar kawasan Topkapi Palace dan Hagia Sofia, dan bertanyakan pada beberapa orang pakcik yang aku sempat lagi telek biru-biru matanya; akhirnya nampak jugak bendera merah hostel ni dari jauh. Alhamdulillah, sampai jugak setelah dekat nak 20 minit terhangak-hangak sekitar kawasan Sultanahmet tu. Bila dah settle down bag-bag dan bersiap-siap nak keluar balik, baru kitorang sedar sebenarnya ada jalan dekat. Sepatutnya turun je dari tram tadi, kami cross jalan dan belok kiri jalan turun bukit sampai nampak hostel. Caitt!! Kitorang punyalah cross jalan, belok kanan, ternganga kejap tengok Masjid Biru, belok kiri, berhenti tengok buah delima, belok lagi, belok lagi, sampailah jumpa hostel dari arah hujung yang berbeza. Penat woo..Nak sedapkan hati aku, aku ingat balik orang kata, kalau backpack ni tak sesat, kira tak boleh graduate la. Sesat barat memang normal. Kurang sikit rasa bengang sebab sesat pagi tu. Hahaha..
 
Penilaian akhir:
Mamat-mamat yang kat meja receptionist memang friendly. Sebenarnya diorang tak sediakan air panas, kecuali kat café diorang. Nak nak bila kitorang mintak tengah malam sebab nak makan maggee cup. Tapi disebabkan diorang baik, selambe je diorang suruh kitorang ambik sendiri kat dalam pantry yang sebenarnya khas untuk staff hostel je. Alhamdulillah.
 
Dari segi kebersihan bilik, OK. Bilik air kat luar sebab kitorang takde private bathroom. Bilik air bersih, cuma diorang pasang lampu automatic. Dia pandai padam sendiri bila tak dapat detect movement orang. Cuba bayangkan bila aku duduk termenung kat dalam jamban (sambil menunggu sesuatu) hehehe, tetiba lampu terpadam. Hah! Mau tak melompat aku.
 
Diorang banyak tawarkan pakej-pakej dengan harga yang agak bagus. Cuma satu je yang aku tak puas hati, bus charter ke airport mahal sangat. Kat depan hostel ni pun ada café diorang. Cozy je. Kawasan sekitar sangat convenient, banyak kedai-kedai runcit yang boleh beli air, topup telefon, atau call card, buah-buahan dan macam-macam lagi la. Ada jugak jual poskad, setem dan kat kaki lima sepanjang lorong, ada orang jual souvenier dengan harga yang murah la jugak.
 
Jadi, kalau korang nak bajet dan hostel yang ok; Orient Youth Hostel boleh la korang cuba.

To awaken quite alone in a strange town is one of the pleasantest sensations in the world.
– Freya Stark

Kisah Kota Istanbul: ♪ Derita oh Derita.. ♪


He who is outside his door has the hardest part of his journey behind him.
– Dutch Proverb
 
Hari Kedua: 18/11/2012
Itinerari: Istanbul Archaeological Museum dan Topkapi Palace.
 
Akibat daripada duduk di dek atas kapal sepanjang 2 jam cruise hari pertama, angin sejuk Istanbul hampir menkaputkan aku. Sejuk menggigil aku bila sampai hostel, kepala pening satu macam mungkin sebab angin dah naik ke kepala dan lepas mandi je, aku telan Panadol, terus tidur. Alhamdulillah pagi kedua di Istanbul, kepala aku dah ok. Lepas je breakfast free tajaan hostel tempat kitorang tinggal, terus kami naik dulu minum kopi kat rooftop. Ini acara WAJIB, melainkan hujan. Memang feeling macam dalam cerita ‘Taken 2’ tu. Liam Neeson je yang tak ada. Semua hostel di kawasan Sultanahmet ni memang ada rooftop, tak kira hostel bujet atau hotel berbintang-bintang. So korang jangan malu-malu. Pastikan korang breakfast kat rooftop. Ambik kesempatan yang ada untuk bergambar atau ambik gambar. Baru Istanbul!
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Hari kedua, aku dan Kak Ana nak relax and easy sebab petangnya kitorang nak menggalas bag ke airport. Ini jugak bermakna, trip ke Hagia Sofiyya ditangguhkan ke tarikh balik nanti, memandangkan kitorang akan pitstop Istanbul jugak 2 hari sebelum balik ke Kuala Lumpur. Banyak masa lagi,  kata Kak Ana. Lagipun, flight ke Bucharest esok awal pagi.  Jadi, tenaga kena simpan. Lagipun kitorang tak dapat bujet lagi berapa jauh kitorang nak menapak nanti ke airport.
 


 
 
 
Istanbul Archaeological Museum
 
 
 
Entrance fee: 10 T sorang
Camera: Boleh bawak masuk dan ambik gambar sebanyak yang korang suka. Tapi tripod dan flash tak boleh pakai ye.
Tarikan: Artifak seawal zaman Byzantine sehinggalah ke zaman Turki Uthmaniyah
Apa yang paling menarik di muzium ni, ialah taman ala-ala Greek di perkarangan muzium. Penuh dengan patung-patung lama zaman Byzantine dan yang paling famous ialah kepala Medusa. Kisah kepala Medusa ni aku ada baca dulu, tapi sekarang dah tak ingat. Cuma, kalau korang pegi ke Basilica Cistern iaitu tempat takungan air bawah tanah Istanbul, korang  akan jumpa kawan kepada Medusa yang kat muzium ni di sana; iaitu kepala Medusa yang dijadikan tiang di situ. Yang menjadi kepelikan orang ialah macamanalah Kaisar Rome masa tu angkut tiang berkepala Medusa tu dari Rome ke Constatinople (nama lama Istanbul), sebab kepala tu sangatlah besar dan berat. Aku pulak, takde la pelik sangat sebab kalau orang Mesir boleh bina pyramid yang berbongkah-bongkah tu, apa sangatlah setakat 2-3 bijik kepala Medusa tu. Berbalik pada cerita taman muzium tadi, memang membuatkan aku rasa macam ada di Olympus, Greek. Chewaah.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Dekat pintu masuk, patung separuh badan atau ‘bust’ Mustafa Kamal Attaturk menyambut aku. Dalam muzium memang suram, mungkin penataan cahaya yang kurang kot. Tapi di dalam tu, penuh dengan keranda-keranda lama zaman Byzantine. Keranda ni omputeh panggil ‘sarchopagus’. Sebab ianya keranda batu yang diukir mengikut karekter si mati dan si mati diletakkan di dalam tu. Banyak sangat dan aku suka tengok ukiran yang sangat halus bagi setiap sarchopagus tu. Dulu ada warna, tapi setelah beratus tahun, hanya tinggal warna tanah saje. Tapi muzium ni ada buatkan simulasi warna di bahagian penerangan sarchopagus yang menunjukkan keranda ni dalam warna sebenar. Cantek. Pendekata, kalau korang minat sejarah macam aku, wajib masuk muzium ni. Tapi kalau tak minat, toksah la bazir 10T. Korang bukan minat pun..
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Tips: Kedai cenderamata kat dalam ni banyak barang unik. Kalau ada barang muzium ni yang korang berkenan, beli je la. Sebab ada yang unik, aku tak jumpa kat luar. Contohnya macam mug muzium ni, sesetengah bookmark yang unik, peta-peta lama dan lukisan-lukisan. Yang selebihnya macam magnet dan bookmark yang biasa, kat luar bersepah k.
 
Topkapi Palace
 
 
Entrance fee: 25T
Camera: Boleh bawak masuk, tapi dalam bangunan-bangunan pameran, tak boleh guna. Kena simpan. Ada polis/pengawal muzium berkawal di setiap penjuru.
Tarikan: Tinggalan sejarah kegemilangan pemerintahan Turki Uthmaniyah
 
 









 
Ini tempat WAJIB pegi. Topkapi Palace wajib dimasuki walaupun korang tak minat sejarah. Kalau ke Istanbul tak masuk Topkapi, serupa tak payah datanglah Istanbul. Kalau nak ikutkan artifak-artifak, tak banyak pun seperti yang aku bayangkan selama ni. Tapi cukup untuk menggambarkan betapa hebatnya sebuah empayar Islam satu ketika dulu. Bilik-bilik pameran terletak dalam bangunan-bangunan yang berbeza. Kena beratur untuk memasuki bangunan-bangunan ni. Aku dan Kak Ana memang gigih beratur selagi boleh. Ada satu bangunan pameran ni fokus kepada Islam iaitu Kaabah, peralatan perang Rasulullah S.A.W dan para sahabat serta artifak-artifak para Anbiya’. Yang lain-lain adalah tinggalan Turki Uthmaniyah macam takhta emas, pinggan mangkuk emas, batu-batu permata dan macam-macam lagi. Gambar tak boleh ambil di dalam bilik pameran. Selain tu, adalah bangunan-bangunan yang dulunya dapur istana, kuarters wazir, kuarters dayang-dayang, bilik dobi, library Sultan dan bilik-bilik yang aku pun tak tahu untuk apa sebab banyak sangat. Hajat aku nak tengok bedroom Sultan tak kesampaian, sebab aku pun tak tahu mana bilik tidur dia.
 

 
 
 
 
 

Tips: Besar Topkapi ni, aku ambil masa 5 jam untuk menjelajah Archaelogical Museum dan Topkapi Palace sahaja. Tapi memang berbaloi. So, kalau boleh pastikan korang datang awal pagi. Beli tiket pun beratur tau. Cenderamata macam biasa, hampir semua barang dalam kedai cenderamata ni boleh didapati di luar dengan harga yang jauh lebih murah.
 
 
 
 
 
 
 
 

Setelah seharian merayap ke dua kawasan ni, barulah kitorang mencari makanan untuk isi perut yang dah berdendang sayang. Makanan di Istanbul ni senang nak dapat. Aku dan Kak Ana memilih untuk makan kebab sambal menghadap Masjid Biru. Teh panas kitorang beli dekat penjual teh yang berlegar-legar di kawasan Hippodrome tu. Memang sampai bila-bila pun aku takkan lupa perasaan masa makan late lunch tu. Nantilah aku cerita lain kali.
 
Memandangkan flight esok pagi di airport Sabiha Gokcen, aku dan Kak Ana memutuskan nak tidur je kat airport malam tu. Sampai je hostel petang tu, kitorang tibai maggee cup dulu sorang secawan sebelum angkut bag ke kawasan ruang legar hostel. Aku pun tanyalah mamat yang jaga kat kaunter tu, kot kot ada chart bus murah ke Sabiha Airport. Harganya dalam 35T. Mak ai.. mahainya. Setelah bermusyawarah bersama-sama, kitorang sepakat nak menapak naik tram ke airport. Kalau ikut Tripadvisor, ramai je yang naik bas kat Taksim. Makanya, tiba misi seterusnya untuk mencari jalan ke Taksim.
Dari hostel tu, kami menapak mendaki bukit yang curam ke kawasan depan Sultanahmet untuk ambik tram. Masa lebih kurang pukul 4 petang. Pendakian tu sangatlah perlahan dek bag kitorang yang berat amat dan stamina yang dah separa pancit sebab merayap pagi tadi. Berpeluh-peluh dan kembang kempis la hidung aku dan Kak Ana nak menyampaikan ke stesen tram Sultanahmet. Stesen tram ni kat tempat tram berhenti masa mula-mula aku sampai hari tu. Aku dah story kan macamana nak beli tiket dan topup tram ni dalam post yang lepas. Kalau nak merayap satu Istanbul, sampai ke belah Asia nun, korang belilah kad tram ni. Senang gile.
 
Jalan derita dari Sultanahmet ke Sabiha Gokcen Airport
Sultanahmet – Kabatas (tram); 1.95T
Kabatas – Taksim (furnicular); 1.95T
Taksim – Sabiha Gokcen Airport (Havatas bus) 12T
Total: 15.9T berbanding harga bas catar ke airport Sabiha 35T *beza,memang beza!
 
Dari Sultanahmet, kami kena naik tram arah ke Kabatas. Tiket sekali click kat mesin tu, harganya 1.95T. Aku dah beli roti siap-siap kat kiosk stesen tu untuk bekalan makan malam tu. Kalau tengok laman web http://www.sleepinginairports.net/europe/istanbul_sabiha.htm, Sabiha ni ok untuk bermalam. Security tak kacau dan airport tak ditutup. Jadi, kitorang naiklah tram ke Kabatas. Stesen yang turun tu pun namanya Kabatas. Sepanjang berbelas pitstop tu, kitorang berdiri. Tram penuh petang-petang dan tak sampai hati nak duduk. Menyusahkan orang je dengan bag besar kitorang ni. Jadi, berdiri je la buat muka sadin. Badan dah rasa macam masuk half marathon. Sabor je la.
Sampai di Kabatas, keluar dari tempat tram, kitorang melulu ikut orang nak melintas. Mujur ada pegawai tram yang panggil kitorang dan tanya nak ke mana. Mungkin dia dapat bajet kitorang nak ke airport dengan bag berbondong-bondong tu. Salah jalan ni katanya. Dia tunjukkan jalan bawah tanah pakai escalator ke stesen furnicular. Tq sir. Kalau tak, konfem sesat. Dari situ, ada keluarga Arab yang turut turun guna escalator yang sama. Aku cakap Inggeris, dia tak paham. Kak Ana try pun dia tak paham. Penyudahnya kitorang cakap ayam itik tapi dia paham la yang kitorang nak ke Sabiha. Aku pastikan sebutan Sabiha tu mengikut nahu dan makhraj yang betul. Hahaha..Dia buat bahasa isyarat suruh kitorang ikut dia sekeluarga. Aku dan Kak Ana ikutlah sampai ke kaunter tiket furnicular. Furnicular ni pun boleh guna kad tram tadi. Harga sama macam tram, 1.95T. Kami naik je furnicular yang penuh sesak tu, keluarga Arab tu pun dah hilang dalam lautan manusia entah ke mana. Nasib sempat cakap tq masa kat kaunter tiket tadi. Pastikan furnicular ni arah ke Taksim. Nasiblah ada escalator nak naik turun dalam stesen furnicular ni.
Sampai Taksim, keluarlah kitorang dari perut bumi ke atas Dataran Taksim. Jalan sikit dalam 100 meter, ada nampak banyak bas-bas. Di situlah bas-bas ke airport parking. Melilau mata cari Havatas Bus. Memang banyak pun. Tiket tak payah book. Kami beli terus je dalam bas, naik dulu dalam bas bayar. Harga tiket dari Dataran Taksim ke Sabiha Gokcen Airport ialah 12T. Masuk je bas, aku tak larat dah nak loading pemandangan kiri kanan yang dah menjelang senja tu. Dengan badan yang penat gila, bahu yang rasa macam nak tercabut dan kaki yang terketar-ketar, aku selamat tidur dalam masa yang sekejap gile, tak sempat nak tunggu bas jalan pun. Aku pun tak sedar bila aku bayar tambang bas kat konduktor bas yang hensem siap pakai kot tu. Sampai Sabiha, Kak Ana kejutkan aku. Aku tak dapat agak berapalama perjalanan dari Taksim ke Sabiha, sebab aku tertidur sepanjang jalan. Sampai di Sabiha, hari pun dah dekat nak pukul 8 malam. Lepas bawak turun bag, aku cari troli. Kali ni, kitorang ada 2T untuk sumbat masuk dalam troli tu. Hahahaha..nasib ada syiling. Kisah bermalam di airport dan perjalanan ke Bucharest, aku sambung nanti la.