Monday, September 9, 2013

Makan A La Turca


Habis cerita pasar, aku nak masuk bab makan-makan pulak kat Istanbul ni. Kat Istanbul ni, memang senang nak makan, cuma selera la mungkin berbeza. Kawasan hostel yang aku duduk di Sultanahmet memang sangat hampir dengan Topkapi Palace, Hagia Sofya dan juga Masjid Biru. Itu juga bermakna banyak tempat makan. Cukup dengan berjalan kaki sahaja. Soal makan di Istanbul, senang. Roti ada pelbagai jenis, minuman jus buah-buahan pilih yang mana suka, kebab memang merata, teh panas secawan pun boleh dapat di mana-mana dan kedai makan memang bertaburan di sekitar Sultanahmet ini. Tepuk dada tanya selera nak makan apa.

 

SIMIT
Makanan kebangsaan Turki, memang aku tak tahu. Tapi, berdasarkan pemerhatian aku, simit adalah salah satu simbol harian kota Istanbul. Simit adalah sejenis roti gelung bulat yang ditabur dengan biji bunga matahari atau bijan. Penjual simit ada di serata kawasan Sultanahmet ini. Gerai mereka lebih kurang macam dalam gambar di bawah ni.  Harganya murah, satu simit beharga dalam 1 Lira. Rotinya kosong saja, sekali tengok macam roti Auntie Anne tp lebih besar dan keras. Aku mencuba simit dan adalah dekat 2 jam aku mengunyah tanpa rela simit ni. Kesimpulannya, simit bukan selera aku.
 



BUAH DELIMA
Makanan kedua yang menarik minat aku ialah minuman jus delima. Turki sebagai sebuah negara yang mendapat sipi-sipi angin Mediterranean, dikurniakan dengan pelbagai pokok buah-buahan unik. Buah paling termahsyur di Turki ini, ialah buah delima. Delima Turki sebesar penumbuk lelaki dewasa, isinya merah bersinar, jusnya merah darah dan sangatlah sedap. Kedai jus delima juga ada di merata-rata. Yang paling unik ialah alat pemerah jusnya yang sangat simple. Alat ini sekali tengok macam cop stamping Pejabat Tanah atau dekat Pesuruhjaya Sumpah, Cuma dalam saiz yang 4 kali ganda lebih besar. Buah delima akan diletakkan di tempat kertas biasanya diletakkan, dan alat ni akan mengepit buah itu sampai lenyek. Buah ni memang diperah sekali dengan kulit tanpa terlebih dahulu dikupas. Jus delima yang keluar dari sebiji buah memang banyak. Jus jatuh terus dalam cawan, dan bila kita beli secawan, bermakna kita dapat jus yang diperah terus dari alat ini. Rasa jus delima sangat sedap, manis buah tapi ada rasa pahit sikit, mungkin sebab terperah dengan jus kulitnya sekali. Secawan jus delima beharga sekitar 7-10 Lira. Mahal kan? Cawan jus delima pertama aku di Istanbul beharga 10 Lira. Lepas minum baru terkesima bila pikir balik kelogikan harganya. Tapi memikirkan kesedapan dan originalnya jus delima ni, aku redha je la. Nasib baik, cawan-cawan jus delima seterusnya yang aku temui di sekitar Istanbul beharga murahlah sikit daripa 10 Lira yang pertama tu. Nak buat macamana, kalau pegi tempat orang memang tak sahlah kalau tak merasa sekali dua kena tipu, kan?






GRAPEFRUIT
Selain dari jus delima, ada banyak lagi jus-jus dari buah-buahan Mediterranean yang hidup subur di Istanbul ni. Antara yang paling jarang jumpa orang buat jual jus kat tepi jalan di Malaysia ialah buah grapefruit. Memang terbaik dari ladang!
 




TURKISH DELIGHTS
Bagi manisan pulak, Istanbul lah syurganya. Manisan Istanbul memang terkenal seantero dunia. Nama jolokan manisan Turki yang selalu kita dengar ialah Turkish Delights. Sebenarnya, ada beratus jenis manisan yang mungkin omputeh tak tahu nak sebut macamana, jadi diorang kumpulkan sekali dan sebut je Turkish Delights- senang! Tempat terbaik untuk beli manisan Turki yang pelbagai ni, ialah dekat bazaar. Bazaar pilihan aku ialah Spice Bazaar. (Cerita pasal bazaar ni ada aku kongsikan dalam post Bazaar di Istanbul.) Manisan yang terkenal ialah baklava. Kalau ke Istanbul, mesti kena try baklava. Sedap baklava Istanbul memang lain dari baklava tempat lain. Cuba la baru tau. Bagi yang travel light atau budget light, memadai dengan beli sekotak dua manisan ni untuk dibawa balik. Buat semua merasa, jadilah.


TURKISH LOLLIPOP
Selain dari Turkish Delights, ada satu lagi manisan kanak-kanak yang terkenal di Istanbul. Aku tak ingat namanya sebab aku tak berapa paham apa yang budak jual manisan ni sebut. Jadi, aku panggil Istanbul lolipop aje la ye sebab bentuknya macam lollipop. Penjual Istanbul lollipop ni ada di sekitar kawasan Sultanahmet dan nak kenal senang sebab akan ada mangkuk pusing di hadapan diorang berisi pelbagai warna manisan yang nampak macam dodol. Istanbul lollipop ni sebenarnya lagi lembut dari dodol dan dimasak dengan warna-warna yang berlainan. Lollipop yang aku beli ada 4 warna; oren, merah, hijau dan ungu. Apa yang aku maksudkan dengan mangkuk besar ialah macam mangkuk pusing raya yang kita selalu letak kacang atau condiment untuk mee kari tu (macam dalam gambar di bawah). Bila kita beli, budak yang jual ni akan ambik batang buluh yang diraut nipis (tebal lagi dari lidi cucuk buah) dan lilitkan manisan ni pada batang buluh tu. Dia akan pusing manisan yang lembut tu satu persatu dekat batang buluh tu sampailah jadi macam lollipop seperti di bawah. Satu lollipop harganya 1 Lira. Rasanya sedap sebab tak manis sangat pun dan warnanya memang menarik. Cubalah nanti!








NASI BERLAUK
Selain dari makanan yang aku sebutkan di atas, ada banyak lagi sebenarnya makanan unik lain. Kalau di kedai-kedai, ada pelbagai lauk masakan Turki. Pada malam terakhir kami di Istanbul, kami makan besar di sebuah restoran Istanbul. Hampir semua lauk pelik kami ambil, tapi kesimpulan tentang masakan Turki ni mudah saja bagi aku; masakannya kurang pedas dan banyak manis. Memang susah nak mencari satu menu yang pedas di Istanbul, nak jumpa cili dalam makanan apatah lagi. Sayur yang wajib ada dalam semua jenis masakan ialah tomato. Jadi, korang bayangkanlah betapa tumpulnya selera aku masa di Istanbul (sebab aku tak boleh makan kalau tak pedas). Apakan daya, adat orang mengembara, telan saja lah.

the last supper
 
 
 
SALATA
Turki juga ada banyak jenis sup dan salad. Pengalaman pertama aku dengan salad ialah pada hari pertama di Istanbul. Cuaca sejuk, perut lapar dan kaki pun dah lenguh berjalan. Kami pilih restoran pertama yang kami nampak di tengah-tengah Sultanahmet. Aku memang nak makan pedas dan Kak Ana pun nak makan pedas. Memandangkan nasi takde, kami sepakat memilih makanan dalam menu yang ada tulis 'spicy'. Aku pilih spicy shrimp salad dan Kak Ana pilih something spicy sandwich. Aku dah lupa nama sebenar makanan tu. Aku imagine mestilah salad ni penuh dengan udang yang kalau tak gemok pun, at least sederhana besar. Yang anti-klimaks nye, rupanya salad aku ni guna undang kecik-kecik. Sekali jeling macam udang geragau pun ada. Yang dikatakan 'spicy' tu diorang letak lada besar. Aduh..telan aje la.


korang tengoklah udang-udang 'cute' tu. Alahai..



ini lah sandwich Kak Ana yang nampak pucat gile tu. Kak Ana pun sama, telan aje la Labu..

 
 
 
SUP
Sup di Turki akan membuatkan korang tertanya-tanya apalah yang diblender sekali dalam tu. Tapi rasanya boleh tahan la sedap. Cuma kalau angan-angan nak makan sup ekor atau tomyam macam kat Malaysia, memang takkan jumpalah. Setakat yang aku jumpa di Istanbul ni, sup semua ala ala blender sekali harung. Mungkin ada sup yang sedap, tapi aku tak sempat cari dalam kembara ke Istanbul kali ni. Ini lah satu-satunya sup yang aku cuba di Sabiha Gokcen Airport lepas kami sampai dari Basel, cukuplah nak mengisi perut sementara sampai ke kedai yang lebih proper sikit kat Sultanahmet.


aku panggil ni sup blender skali harung

 
 
STREET FOOD
Kedai makanan tepi jalan pun banyak dan murah di Istanbul. Pilih je ikut selera. Ada gerai jual buah-buahan siap perah jus segera, ada gerai jagung bakar, ada gerai sandwich dan hotdog, ada orang jual teh panas pikul, ada hot coklat dalam flask dan macam-macam lagi la. Aku balun je apa yang aku nampak. Semuanya ditanggung halal. InsyaAllah.






 
 
SARAPAN PAGI
Kesimpulannya, dalam banyak-banyak makanan, yang paling aku suka: breakfast. Sebab? Sebab free. Hahaha. Bagi yang berbackpackers tu, silalah tengok betul-betul dan pastikan harga bilik yang dibeli tu sekali dengan breakfast. Selalunya hampir semua hostel bagi breakfast percuma kat Istanbul ni. Breakfast a'la Istanbul mana-mana hostel pun, lebih kurang sama je menunya. Air ada pilihan kopi, teh, capucchino dan jus buah-buahan. Makanan terbahagi kepada beberapa course yang boleh diambil sekali harung. Iaitu roti panjang dengan pelbagai jenis jam dari Strawberry, Pine Honey, Honey, Acasia Honey, Coklat, Butter, Blueberry sampailah ke Blackberry. Aku cuba semua jenis sepanjang di Istanbul. Lepas tu ada disediakan telur rebus, tomato dan timun, untuk dimakan bersama keju, garam, lada hitam dan tak lupa, buah wajib di Istanbul ni, buah zaitun. Untuk yang selera Mat Salleh, boleh pilih dari pelbagai jenis muesli dan oat (siap susu segar lagi!). Itulah secara ringkasnya sarapan pagi di Istanbul. Semuanya percuma. Bagus kan?


Breakfast di the Orient Youth Hostel, Istanbul
 
 

Breakfast di the Cheers Hostel, Istanbul

 
Tips:
1. Kalau nak sedap makan,bawaklah sos cili dalam peket (boleh dapat di McD atau Kentucky atau beli sendiri kat Giant).
2. Ataupun, kami bawa Brahim dan mee segera dalam cawan. Penat balik berjalan, ambik mee segera, letak air panas, tunggu sekejap biar lembut dan makan. Mee segera, cepat dimasak, sedap dimakan!
3. Masa pilih hostel, pastikan ada breakfast included.
4. Beli kat gerai tepi jalan lagi murah dari restoran.
 
 
Akhir kata, apa pun yang kita makan sepanjang mengembara, mulakan dengan:
 
بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ  



Saturday, September 7, 2013

Bazaar di Istanbul

Salam Zulkaedah..
Lama betul cerita Istanbul ni berhenti. Cukup lama sampai kawan aku yang plan nak ke Istanbul hari tu pun, dah selamat ke sana. Mungkin dah nak balik ke Malaysia dah pun. OK la, aku ada banyak sangat benda nak sembang pasal Istanbul, sampai tak ketahuan mana satu nak mula dulu. Tapi memandangkan minggu ni aku minat sangat nak cerita pasal pasar, jadinya aku mulakan dengan bazaar di Istanbul.
 
Kata orang, kalau ke Istanbul tapi tak ke bazaarnya,samalah macam tak pegi langsung ke Istanbul. Kata aku pulak, kalau ke tempat orang tapi tak ke pasarnya, samalah macam kita berjalan dalam kepompong kita saja. Berjalan untuk memerhati tapi tak ikut serta dalam pengalaman tu. Pasar ialah nadi sesebuah masyarakat atau bandar. Di pasar kita akan jumpa pelbagai jenis orang tempatan, budaya tempatan, makanan dan produk tempatan serta pemandangan harian yang mungkin kita takkan nampak kalau kita menghabiskan kebanyakan masa dalam muzium atau dalam bas pelancong. Sebab itulah juga aku suka jalan berbackpack begini, senang dan tidak terikat. Bebas nak ke mana pun dalam satu hari tu dan boleh berhenti di mana-mana. Contohnya, terasa dahaga,kami berhenti minum di gerai jalanan yang menjual teh atau kalau terasa lapar, kami singgah makan di kedai merata kawasan situ. Mudah kan?
 
Jadi, di Istanbul ini, nadinya ialah bazaar. Ada banyak bazaar di Istanbul, yang kalau semua aku pegi, mungkin sehelai sepinggang aku balik ke tanahair. Jadi, aku ceritakan tentang 2 saja bazaar yang aku tahu di Istanbul ini; Grand Bazaar dan Spice Bazaar. Nak pegi yang mana satu?
 
 
GRAND BAZAAR
Kalau nak pegi tengok bazaar yang dah wujud beratus tahun sejak zaman Turki Uthmaniyyah lagi (atau mungkin dari zaman Byzantine lagi), pergilah ke Grand Bazaar. Grand Bazaar penuh dengan sejarahnya, ambik gambar tiga empat keping, jalan-jalan keliling, tengok ragam manusia dan keluar dari situ. Amaran aku, jangan beli apa-apa dari Grand Bazaar sebab harga di sini memang sangat mahal. Ini tempatnya untuk cuci mata sahaja.
 
Bagi aku pulak, hasil dari pembacaan blog-blog kembara ni, aku memilih untuk tidak pergi langsung ke Grand Bazaar. Sebab setahu aku, mana-mana design pasar (bazaar) pun, sama je. Jadi, baik terus pegi ke bazaar yang memang kita tahu murah, dari membuang masa berpusing-pusing di tempat yang memang konfem aku takkan beli apa-apa.
 
 
Tips:
Kalau peniaga di situ ajak masuk kedai, ajak minum teh secawan dua, tunjuk karpet-karpet tebal depa atau testing manisan yang ada, JANGAN! Sebab nanti korang akan terperangkap untuk membeli secara paksa. Kalau memang tak mahu beli apa-apa, jangan peduli langsung dengan diorang ni. Itu memang style dia kat Istanbul ni.
 
 
SPICE BAZAAR
Bazaar yang selalunya disyorkan oleh orang kalau ke Istanbul ni, ialah Spice Bazaar. Spice Bazaar ni terletak jauh dari Sultanahmet.
 
pintu masuk ke Spice Bazaar
 
 
Pandu arah:
- Kena ambik tram ke arah Kabatas dari Sultanahmet dan berhenti di Eminonu.
 
- Turun di situ, belah kanan ialah laut dan terminal feri dan belah kiri ialah deretan bangunan.
 
- Lintas ke sebelah kiri menuju ke bangunan yang nampak macam masjid. Itu memang masjid (malahan hampir semua design masjid di Istanbul ni nampak lebih kurang sama dengan marmar Iznik yang terkenal tu). Masjid itu ialah masjid Mahmud Pasha yang dikatakan mempunyai marmar Iznik tercantik dan terbanyak di dalam Istanbul.
 
- Kalau dari masjid ni, jalan terus ke depan, akan nampak macam dataran lapang yang penuh dengan burung merpati hitam.
 
 
 
 
- Dari situ, mesti korang akan nampak pintu masuk ke Spice Bazaar. Pintunya kecil dan mungkin tak nampak kalau tak pandang betul-betul.
 
 
Spice Bazaar menjual barang-barang yang sama dengan Grand Bazaar, cuma bazaarnya kecil dan dipenuhi oleh orang tempatan. Harganya juga lebih murah, tempat yang sesuai untuk ‘people watching’, dan silap jalan, korang mungkin sesat di lorong-lorongnya yang berselirat tu. Di sini pun, rule membelinya tetap sama. Jangan mula tawar menawar kalau tak bersungguh sangat nak membeli sesuatu barang tu, dan jangan duduk minum teh kalau memang tak berniat nak membeli langsung dari kedai tu.
 
 
Tips:
Cara aku, jalan-jalan dulu, pusing tempat tu dan dalam masa sama pastikan barang mana yang korang minat. Sekadar tanya je berapa harga barang tersebut tanpa menyentuhnya dan buatlah perbandingan harga. Kalau dah betul-betul dapat kedai yang memang korang minat, apalagi, silalah tanya harga dan minta diskaun.
 
Berdasarkan pengalaman aku jugak, orang Turki ni tak berapa suka kalau kita tawar menawar. Biasanya dia dah bagi harga, kita beli, dia bagi kita testing (kalau makanan la), kita puji lebih-lebih sikit, dia kira harga, kemudian sedar-sedar dia memang akan bagi diskaun masa dia kira tu. Biasanya diskaun tu hampir potong ¼ dari harga keseluruhan barang. Murah kan? Itu berdasarkan pengalaman aku la. Kalau manisan, kita dah minat nak beli, walaupun nak beli sikit je, tapi dia akan bagi kita rasa banyak jenis. Tak beli takpe, janji ada beli barang dari kedai dia. Cakap pulak kita dari Malaysia, dia lagi suka.
 
Untuk tawaf satu Spice Bazaar, masa yang aku ambik adalah dalam 2-3 jam. Itu sebab kami berjalan sampai ke belakang bazaar, yang merupakan pasar harian dan pasar basah warga Istanbul. Macam-macam yang kami temui, daripada pelbagai jenis manusia sampailah ke barangan yang pelik-pelik. Satu barang yang unik ialah set teh. Rupanya orang Istanbul memang suka sangat beli set teh; set yang ada teko kecil dan cawan-cawan kecil. Kebanyakan set teh ni adalah kaca. Aku berhajat nak beli, tapi memikirkan beg tak sesuai nak simpan, aku lupakan saje hasrat membeli. Tengok ajelah. Tengok gerai jual ikan pun seronok. Ikan macam-macam jenis hasil dari perut laut Marmara, buah-buahan Mediterranean seperti grapefruit, delima, pelbagai jenis citrus dan ada juga gerai bergerak menjual teh panas. Pendekata, pengalaman sehari di bazaar dan pasar Istanbul memang menarik bagi aku. Sayangnya, masa tu hujan renyai-renyai sepanjang hari, jadi tak dapat aku abadikan apa yang aku nampak melalui lensa. Takut kamera demam kena hujan.
 
buah delima sana memang sehat-sehat macam diorang ni..
 
 
 
Barangan yang dijual di dalam Spice Bazaar ni, memang pelbagai. Yang paling mendominasi scene bazaar ni tentunya manisan. Macam-macam warna, rasa dan bentuk. Mata aku naik juling memilih manisan dan bila mencuba, semuanya rasa sedap. Tapi, dalam banyak-banyak manisan, baklava lah yang paling sedap sekali di lidah aku. Selain tu, ada beberapa jenis Turki Delights lain yang memang sedap sebab ada campur dengan yogurt manis; sayangnya aku dah tak ingat namanya. Menariknya, kita boleh pilih nak banyak mana, minimum ½ kilo dan maksimum ikut suka hati korang la. Dia akan potong manisan ni ikut saiz yang kita mahu (kalau tak mahu potong pun boleh), dan dia akan letak dalam kotak kayu khas untuk manisan. Kalau nak buat hantaran kawin pun boleh, atau gift bagi kawan-kawan. Dia akan susun cantik-cantik, nanti balik rumah kita balut je dengan riben. Kemudian dia akan seal siap-siap kotak dengan plastik kedap udara. Lagi banyak kita beli, lagi banyak kita dapat extra atau free. Harganya murah nak dibandingkan dengan Turkish Delights yang dijual di Malaysia. Kalau ada yang mahal pun, justifikasi aku senang dalam memujuk hati sendiri; ala..kat Malaysia mana ada yang macam ni dan kalau ada pun, mesti mahal amat. Otomatiknya, aku akan beli juga. Hahaha..
 
 
ini manisan Turki mampu milik: murah, sedap dan siap ada kotak lagi
 
 
 
hahaha..ini Turkish Delights kasta tinggi. Tapi lagi sedap!
 
 
 
Selain manisan, produk kedua Spice Bazaar ialah teh. Seperti yang aku sedia maklum, masyarakat Arab dan Turki khususnya memang tak boleh dipisahkan dengan teh. Dah menjadi budaya diorang minum teh ni. Teh di Istanbul ada pelbagai jenis, malah ada yang tak terpikir pun dek akal sebelum ni. Contohnya teh bunga raya, teh bunga taik ayam dan teh rose. Teh yang paling menakjubkan aku ialah teh rose. Bentuknya sangat unik, iaitu kuntuman-kuntuman rose yang belum kembang lagi dengan warna pink atau merah lembut, siap dengan kelopaknya yang bewarna hijau lagi. Menarik kan? Tapi teh rose jugalah antara the termahal di bazaar ni, malahan di mana-mana bazaar pun begitu. Teh di sini amnya terbahagi kepada 3 kategori; the buah-buahan, teh bunga-bungaan dan teh rempah. Bagi aku yang sememangnya hantu teh ni, memang sukarlah membuat pilihan dalam membeli teh. Akhirnya aku beli 1kg teh apple, serba sedikit teh dari jenis-jenis yang lain dan malangnya tak cukup bujet nak beli teh rose. Sebab harga ½ kg teh rose mahal lagi daripada harga 1 kg teh apple. Apa boleh buat, memandangkan hati berkehendakkan barang-barang lain lagi, teh rose terpaksa aku tinggalkan dengan hati yang bungkam. Memang sampai ke hari ini aku masih kempunan teh rose. Jadi, kalau ada rezeki lagi ke Istanbul, aku akan pastikan teh rose barang pertama yang aku beli nanti. InsyaAllah.
 
Selain dari manisan dan teh, ada rempah ratus dari seluruh Turki. Rempah yang paling terkenal, tentunya za’faran atau nama glamournya saffron. Inilah rempah yang menjadi rebutan pedagang satu masa dulu, inilah juga rempah yang menjadi sebab kerajaan-kerajaan berdaulat dijajah, negara-negara berperang, perluasan kuasa Barat menghampiri empayar Timur dan terkenalnya pelabuhan Melaka. Inilah rempah raja segala rempah: saffron. Seplastik kecil saffron sangat mahal harganya di Malaysia, malah mungkin sukar sangat ditemui. Tapi di Istanbul, walaupun harganya tidaklah murah, tetapi jauh lebih murah jika dibandingkan dengan harga pasaran di Malaysia. Jadi, kepada sesiapa yang memang suka masak nasi beriani atau nasi hujan panas, atau paella, atau apa-apa masakan Timur Tengah yang memang pakai saffron ni, beli ajelah sikit buat syarat.
 
Cenderamata bersepah dalam bazaar ni. Pilih mana yang berkenan, berhati-hati memilih harganya dan jangan sampai kena tipu. Antara cenderamata unik Istanbul ialah lampu ala-ala Arabian Night, Turkish shawl, pinggan-pinggan berukir pelbagai saiz, lapik gelas marmar Iznik, aksesori rekaan tempatan, sejadah dan banyak lagi. Selain dari tu, barangan unik lain ialah set teh dengan pelbagai design pada harga yang murah, barangan dapur, periuk kuali, kain-kain ela dan macam-macam ada.
 
 
aku tengok frame n piring-piring ni, teringat kat mak aku. Tapi apakan daya, backpack aku pun dah nazak sangat beratnya time nak balik ni. Lain kali la mak ye..
 
 
 
Pesan aku, kalau ke bazaar,bawalah duit banyak-banyak bagi mengelakkan kekurangan barang belian atau kemurungan di kemudian hari.
 
Selamat berbelanja fellow travellers!