Sunday, June 30, 2013

Jalan ke Kota Istanbul

 
"Sesungguhnya Constantinople itu pasti akan dibuka. Sebaik-baik ketua adalah ketuanya dan sebaik-baik tentera adalah tenteranya".
- Rasulullah S.A.W
 
 
Entry kali ini ialah tentang kota bernama Istanbul. Sebuah kota lama yang dari dulu dikuasai oleh kuasa-kuasa besar dunia dengan seribu satu macam kisahnya. Pengembaraan kali ni sememangnya sudah terlalu lama aku rancang tapi berkubur separuh jalan. Bila aku bertemu Kak Ana dan bersembang tentang angan-angan untuk mengembara sejauh mana yang mampu kami pergi, sekali lagi route pengembaraan ini masuk menjadi topik utama kami. Terima kasih yang tak terhingga kepada Kak Ana sebenarnya, yang berperanan menghidupkan kembali angan-angan aku ini. Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya.
 
Istanbul merupakan kota terbesar dalam negara Turki. Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian Eropah dan bahagian Asia, kota ini telah menyaksikan peralihan 3 kuasa hebat dunia menguasainya silih berganti; bermula dari Empayar Rom, Empayar Rom Timur dan akhirnya Empayar Uthmaniyyah sehinggalah kejatuhan empayar tersebut  pada 1923.
 
Kota ini diasaskan oleh Constantine I sebagai ibu kota empayar Byzantine dan dinamakan sebagai Constantinople. Constantinople berada pada kedudukan strategik menyambungkan antara Timur dan Barat, sekaligus menjadikannya sebuah kota yang paling direbuti sepanjang sejarahnya. Malahan Constantinople turut menarik perhatian Admiral terkenal Peranchis, Napoleon Bonaparte yang mengandaikan jika dunia ini sebuah negara, maka Constantinople adalah yang paling layak menjadi ibu negaranya.
 
Pada tahun 1453, akhirnya Constantinople jatuh ke tangan empayar Islam, iaitu Empayar Uthmaniyyah di bawah pimpinan Sultan Muhammad al Fateh. Kejatuhan Constantinople ke tangan Sultan Muhammad al Fateh sememangnya telah dinanti-nantikan sejak peperangan Khandak lagi. Constantinople di bawah pemerintahan Sultan Muhammad al Fateh telah diberikan nama baru iaitu, Istanbul hinggalah ke hari ini.
 
 
 
map credit to brownanddevery wordpress blog
 
 
 
Istanbul dipilih sebagai destinasi mukaddimah memandangkan sememangnya Istanbul adalah pintu masuk termurah ke Eropah (bagi aku la). Dari Istanbul, jalan-jalan terbuka luas ke kota-kota lain Eropah, terutamanya Eropah Timur. Tiket dari KL- Istanbul memang banyak pilihan, cuma perlu bijak beli masa harga murah. Bagi aku dan Kak Ana, 3 perkara penting diambilkira. Murah dan masa perjalanan minimum. Sebolehnya, cuba sedaya upaya mencari direct flight ke Istanbul. Dengan izinNya juga, dapatlah kami 2 tiket flight MAS penerbangan terus ke Istanbul dengan masa perjalanan minimum 11 jam. Kisah yang aku nak kongsikan kali ini ialah tentang perjalanan dari KL ke Istanbul secara verbatim.
 
Tips: Beli tiket awal. Mintak cuti awal. Duit secukupnya.
 
 
Kadar tukaran wang
Ringgit Malaysia (RM 1) = Turkish Lira (0.61 TRY)
Ini ialah kadar semasa yang berubah-ubah. Tapi secara mudahnya,
1 TRY = RM1.64
Murahkan?
TAPI, ada beza dengan rate dekat money changer. Kadar money changer mahal sikit dari kadar biasa. Kadar diorang,
1 TRY = RM2.20
 
Tips: Untuk dapatkan tukaran sebenar, elakkan tukar dekat money changer, tapi bawak kad ATM (kad Maybank, atau bank-bank lain). Boleh cek dengan bank masing-masing berapa rate kalau withdraw ATM dari luar negara. Jangan lupa maklumkan pada bank bila nak keluar negara supaya bank boleh benarkan pengeluaran ATM di luar negara dibuat). Kalau Maybank, rate charge ialah sekali withdraw RM10. Tapi untuk Citibank, kalau withdraw di ATM Citibank juga, tiada charge withdraw dikenakan. Kalau rasa tak confident, tukar la sikit dengan money changer, kemudian sampai Istanbul, silalah withdraw di ATM. Selalunya, di airport berlambak ATM. Pilih mana suka ;-)
 
 
 
 
Aku dan Kak Ana memang mengambil risiko dengan tak tukar langsung Lira di Malaysia. Ini pun baca tips dari blogger yang lain (TQ pada mereka). Sampai di airport Atatürk, terus kami withdraw guna ATM. Senang dan jimat. Terbaik! 
 
 
Atatürk Airport / Istanbul Atatürk Havalimani (nama lamanya Yesilkoy Airport)
Mendarat di Istanbul Atatürk Airport, suhu sejuk mula terasa. Perkara pertama ialah dapatkan troli letak beg. Malangnya, troli di airport ni bukan percuma macam di KLIA. Satu troli kena masuk syiling 2 Lira (2 TRY) supaya troli boleh berjalan. Letak balik troli di tempatnya, dapat balik 2 Lira. Memandangkan kami memang takde 2 Lira, pikul la backpack tu mencari ATM. Jumpa ATM, terus withdraw duit. Kalau siapa yang guna Maybankcard, terus ada nama kita keluar kat skrin ATM tu. Tak kiralah ATM mesin bank apapun. Hebat jugak Maybank ni.. 
 
 
Atatürk - Sultanahmet
Ada pelbagai cara nak ke pusat bandar dari airport. Shuttle bus, taxi atau metro. Nak sewa kereta pun boleh. Kami mengambil jalan paling murah, iaitu dengan menaiki metro. Metro di istanbul ni samalah dengan LRT/Komuter di KL nun. Nama saja lain. Metro dari airport ke Sultanahmet , kena tukar sekali metro (kami duduk di area Sultanahmet. Kalau yang duduk area lain, boleh berhenti di area berkenaan. Tengok saje peta Metro, mesti ada).
 
 
 
 
Caranya:
1) Beli kad Metro dari mesin seperti di bawah - 10 Lira
* ini harga kad sahaja. 1 kad boleh digunakan seberapa ramai yang boleh. Jadi, beli satu saja. Kalau token habis, boleh topup saja di mana-mana mesin token Metro. Kad ni boleh bawak balik Malaysia buat souvenier :-)
 
 
 
 
2) Beli token (kira macam kredit isi dalam kad Metro ni) - 10 Lira
*biasanya boleh dapatkan map percuma dari information counter dekat mesin beli Metro kad ni
 
 
 
3) Naiklah Metro. Stesennya terletak di tingkat bawah tanah airport. Ikut saja signboard ke stesen Metro.
 
4) Naik dari Ataturk Havalimani (airport ni). Metro tu akan tulis Aksaray kat depan dia. Dari airport ni, ada lebih kurang 5 stesen sebelum sampai ke stesen yang kena ganti Metro line T1, iaitu stesen Zeytinburnu. Turun di Zeytinburnu.
 
5) Di Zeytinburnu, terdapat 2 line iaitu T1 (ke kawasan Grand Bazaar, Blue Mosque, Eminönü and Kabataş) dan T2 (ke Bağcılar).  Metronya lalu di landasan yang sama dan hanya akan berpisah pada cabang jalan di depan. Oleh itu,kena pastikan naik Metro yang betul untuk line yang betul.
 
6) Jadi, untuk ke kawasan Sultanahmet, ambil Metro dengan nama Kabataş di depannya.
 
 
Metro rail map credit to www.istanbultrails.com
 
 
7) Ada 14 stesen sebelum tiba ke stesen Sultanahmet. Pastikan turun di stesen Sultanahmet,iaitu stesen ke 15 dari Zeytinburnu.
 
8) Sebaik saja turun, di sebelah kanan ialah kawasan Masjid Biru, manakala sebelah kiri ialah deretan kedai-kedai makan, kedai cenderamata dan pejabat-pejabat agensi pelancongan. Dari sini, bolehlah bergerak ke hostel atau hotel masing-masing. (sila rujuk dengan pihak hostel masing-masing untuk mendapatkan tunjuk arah atau peta ke hostel).
 
 
di sinilah Metro akan berhenti: stesen Sultanahmet

 
 
Semoga sedikit sebanyak dapat membantu. Oh ya, kalau bawak beg troli lagi senang naik Metro ni. Kami yang berbackpack depan belakang ni pun Alhamdulillah selamat naik Metro ni. Yang penting tahu tempat berhenti, jaga barang-barang dari penyeluk saku (manalah tahu, malang tak berbau) dan kalau beg banyak, elakkan duduk di kerusi. Bagi laluan dan tempat duduk untuk penumpang-penumpang lain. Parking je beg kat tepi dan berdiri. Nanti tengok pemandangan bandar Istanbul buat pertama kali, lupa lenguh berdiri.)
 
 
Untuk kisah-kisah lain kota Istanbul, aku sambung kemudian hari.
InsyaAllah.

Monday, June 10, 2013

Bali

Trip ke Bali ini sudah lebih setahun berlalu. Selalu kalau mengembara, aku lebih selesa dalam jumlah yang sedikit, paling ramai 3 orang. Tapi untuk kali ini, aku pergi berlima, dengan semua sahabat baik sejak dari zaman buat foundation lagi. Jadi, cabaran untuk mengendalikan plan memang susah sikit sebab semuanya kena fikirkan untuk 5 orang. Perkara terpenting mestilah untuk tempahan tiket flight, hostel, tempat-tempat yang akan dikunjungi yang memerlukan tempahan awal serta beberapa perancangan lain lagi. Tapi bagi kembara ke Bali ini, Alhamdulillah semua berjalan lancar sebab setiap orang memberi kerjasama yang baik dan sama-sama buat research walaupun tidaklah selengkap mana.


Latarbelakang Bali

map pic credit to Lonely Planet
 
 
Pulau Bali terletak di antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok, di dalam negara Indonesia. Bali sememangnya terkenal sebagai destinasi percutian pantai antara yang terindah di Asia Tenggara. Malahan pantai Kuta juga dikenali sebagai salah satu tempat meluncur ombak terkenal di Asia. Rata-rata penduduk Bali majoriti beragama Hindu, walaupun rupa paras mereka sama seperti bangsa Indonesia yang lain. Ini adalah daripada peninggalan Kerajaan Majapahit yang satu ketika dahulu menguasai hampir seluruh nusantara.

Terdapat 2 gunung berapi aktif yang sering menjadi tarikan pelancong ke Bali, iaitu Gunung Agung(kali terakhir meletus March 1963) dan Gunung Batur (terakhir meletus tahun 2000). Selain itu, industri pelancongan Bali pernah hampir lumpuh ekoran daripada tragedi pengeboman Bali pada 12 Oktober 2002 di Kuta. Pengeboman yang mengorbankan 202 nyawa serta mencederakan beratus yang lain meninggalkan kesan pahit kepada masyarakat Bali keseluruhannya.


Plan Bali

Memandangkan masa hanya 5 hari, kawasan yang dijelajahi kali ini hanyalah bahagian selatan dan timur Bali yang meliputi :

-Selatan Bali: Kuta, Denpasar, Jimbaran, Legian, Nusa Dua, Sanur, Seminyak, Tanah Lot
-Tengah Bali (Central Bali): Ubud, Bedugul, Tabanan
-Timur Bali: Besakih, Candidasa, Kintamani, Klungkung, Padang Bai, Tirta Gangga

Memandangkan cuaca Bali yang panas dan sangatlah tidak sesuai untuk kami berjalan kaki, maka sebulat suara sebuah MPV bersama pemandu dicari bagi memudahkan kembara kami sepanjang 5 hari di sana. Atas cadangan seorang kawan baik aku, Guntur dihubungi untuk mendapatkan khidmat beliau sebagai pemandu pelancong. Khidmat Guntur memang terbaik dan bonusnya, Guntur mahir mengendalikan kamera DSLR; sekaligus memberikan kami berlima peluang untuk bergambar sakan. jadi, kalau ada yang mahu ke Bali, boleh dapatkan khidmat Guntur (terbaik dari ladang!) ;-)


 
Inilah Guntur, Bali guide kami. Memang terbaik! Guntur boleh dihubungi di FB beliau: Achmad Guntur (Driver Guide Bali)


Sebenarnya, kalau pandai bermotosikal, lebih mudah di Bali. Boleh sewa motosikal, janji ada international license yang telah dipohon awal dengan JPJ dan pandai bawak motor. Tapi, memandangkan ada antara kami yang kurang pandai bawak motor, jadi langkah selamat ialah menyewa MPV. Lagipun, kalau tahu bawak motor pun tapi tak tahu jalan, susah jugak. Terutamanya kalau nak keluar dari kawasan Kuta dan Denpasar, lebih sesuai menggunakan kenderaan bertutup. Tapi, terpulanglah masing-masing punya selera. Mungkin bagi yang honeymoon, rasa romantik la kot kalau naik motor.


Aktiviti kami dan korang HARUS CUBA di Bali

- jalan-jalan di Kuta Beach
*ada budget lebih boleh ambil kelas surfing.

Kuta Beach



- aktiviti malam ke Hard Rock Cafe Bali, layan live band ^_^
*boleh beli cenderahati di Hard Rock Shop

- diving di Nusa Dua
*tak perlu lesen PADI. Siap ada pakej sekali dengan kelas diving untuk first timer, wet suit disediakan dan rakaman video semasa diving untuk kenangan

- kecak dance di Uluwatu
*kena datang awal sebelum pukul 6 petang untuk dapatkan tempat duduk hadapan (kebiasaannya  pelancong ramai)

Uluwatu



- tengok sawah padi di Tegallalang

Tegallalang




- barong dance di Ubud

- melihat gunung berapi aktif, Gunung Batur di Kintamani sambil menikmati makan tengahari
*boleh juga mendaki Gunung Batur. Pakej biasanya ada di hostel-hostel. kalau pergi dengan Guntur, dia bisa urus in dong! Tapi stamina mesti tinggi sebab gunung tu agak tinggi jugak.

Gunung Batur,Kintamani
 



- makan malam menghadap laut di Jimbaran Bay sambil diiringi penyanyi berkumpulan
*siap boleh request lagu lagi. Aku request lagu Broery la, Biar Bulan Bicara..

- sunset di Tanah Lot

Tanah Lot
 


- melawat ke Ground Zero, Kuta (memorial pengeboman Bali 2002)

Memorial Pengeboman Bali 2002


 

- setelah penat melakukan aktiviti-aktiviti di atas, boleh membelai diri dan kaki yang kepenatan di SPA
*spa-spa di Bali memang murah dan banyak sangat pilihan. Nak beli minyak urut pun ada.

inilah antara jenis-jenisminyak aromaterapi yang bersepah-sepah di Bali

 


-membeli belah sampai habis Rupiah di Krisna
*ini hypermarket besar ala Mydin tapi menjual semua produk Bali, terutamanya souvenier. Aku nasihatkan, korang beli je souvenier yang korang berkenan dekat sini sebab harganya memang murah dibandingkan di luar. (Pada aku la..terpulang la pada pilihan masing-masing)

Krisna- borong sampai habis!
 

Sebenarnya banyak lagi aktiviti dan tempat menarik yang lain, tapi ini apa yang aku dan kawan-kawan aku buat sepanjang 5 hari di Bali. Lain kali ada rezeki, insyaAllah aku nak ke bahagian Barat dan Utara Bali pulak untuk buat aktiviti lasak yang lain.


Shopping

Bagi aku, takde apa sangat yang boleh di'shopping'kan di Bali ni. Kalau souvenier dari seantero Bali, nak dapat dengan harga murah boleh beli di Krisna. Memang murah. Tapi kalau souvenier tu memang jenis susah nak dapat, beli saje lah di tempat yang memang korang jumpa. Takut nanti tak jumpa di Krisna, menyesal pulak.

Selain itu, Bali lah tempatnya untuk pemilik-pemilik spa memborong minyak aromaterapi pelbagai jenis dan lilin pelbagai bentuk. Pendekata, peralatan spa lain seperti garam mandian, sabun dan banyak lagi turut senang diperolehi di Bali.


ole-ole wajib dari Bali: yang ini kalau nak murah, beli kat Krisna je
 


ini pelapik gelas daripada plastik dan dasarnya ala-ala marmar. Ini memang tak jumpa di Krisna masa aku pegi dulu. Aku jumpa pelapik ni di Pasar Ubud. Ada banyak sangat corak yang menarik, naik juling mata aku memilih. Harga boleh tawar sampai penat dan sampai dapat ;-)
 

 

Lukisan-lukisan dengan pelbagai motif sangat banyak di Bali. Sememangnya Bali terkenal dengan pelukis-pelukis berbakat, malahan studio melukis ada hampir di setiap ceruk desa dengan produk seni yang pelbagai. Harganya memang berbaloi-baloi kalau nak dibandingkan dengan lukisan di IKEA. Tapi, untuk lukisan bermutu tinggi, aku kurang periksa pulak sebab aku sekadar membeli lukisan yang menarik dipandang dek mata aku, tak kiralah samada harganya murah sekalipun. Asal cantik, sudah..
*untuk lukisan yang biasa-biasa sekadar hiasan di rumah, boleh beli di Krisna saja, sebab banyak pilihan dan murah sangat-sangat. Cuma kalau beli di galeri macam dalam gambar ni, harganya mahal la sedikit dari di Krisna.

 
 
Itulah sedikit sebanyak tentang Bali yang dapat aku kongsikan. Adalah beberapa tempat yang pada aku unik di Bali ni, tapi itu insyaAllah akan aku kongsikan dalam post lain. 
 

 
“When you travel, remember that a foreign country is not designed to make you comfortable. It is designed to make its own people comfortable.”
- Clifton Fadiman

Saturday, June 8, 2013

Tribute to the cats of Istanbul

 
 
 
The cats of Istanbul are most happy when they’re full
so don’t think it indiscreet if they hover at your feet
while soliciting a treat.
They may thank you with a purr
or let you stroke their fur
before slinking down the street.

The cats of Istanbul are quite simply wonderful
so don’t ever be afraid if they turn up on parade
while you sip your lemonade.
They may greet you with “miaow”
or take a furry bow
as they breach your barricade.

The cats of Istanbul are just anything but dull
so don’t judge them at first glance before giving them a chance
to include you in their dance.
T.S. Eliot agreed
that cats are what we need
to help soothe our circumstance..

-Ian Mole, London UK: The Cats of Istanbul
 
 

 




 




 

 


 
 








 
 
One prominent landmark of Istanbul for me, apart from the majestic hundred years old architecture; is definitely innumerable fluffy tame cats scattered everywhere in the city, especially in the area of Sultanahmet. They are so tame and friendly towards people. You can try this by sitting on any bench in Sultanahmet area and soon, one or two of these cats will climb to your lap and snuggle warmly as if you are their divan. Hard to believe? Try it yourself. You'll be touched by them, eventhough you are not a cat lover..
 
 
“If animals could speak, the dog would be a blundering outspoken fellow; but the cat would have the rare grace of never saying a word too much.”
- Mark Twain

Thursday, June 6, 2013

Children I met while traveling

I have many interests while travelling. One of those are watching children. I found out, that no matter where they are children are just the same, by being children. Somehow, seeing them would make you forget how far you have travel and how tired your feet are. Just by smiling back, you will definitely feel energize and young again.

"The soul is healed by being with children." -English proverb

Below are the compilation of children that I have met during my travel so far.


Children enjoying their evening walk at Parangtritis Beach, Yogyakarta Indonesia




Chasing pigeons at the Masjidil Haram courtyard, Mekah Saudi Arabia




I spotted her standing beside her relatives who were offering their gifts to the monk at Pura Tirta Empul, Bali Indonesia




I managed to stole a charming scene between a son and his young mother, watched closely by the father at one of the square in Ljubljana, Slovenia




A child was happily swayed by his two sisters on their way back from weekend prayer at Pura Ulun Danu Bratan, Bali Indonesia




She was too enggrossed in feeding the birds when I snapped her. - Old Hippodrome of Constantinople, Istanbul Turkey




The boys were too oblivious to their fun splashing water at each other despite of people around them at Tanah Lot, Bali Indonesia




A couple with their twin in matching blue wintercoats going down from Petrin Hill in Prague, Czech Republic




I stumbled upon him on my way down to breakfast from my room, somewhere in Sultanahmet area, Istanbul Turkey




I am not suppose to have favorite, but this one really makes me smile. These boys and girls are Albanian students with their 2 cute teachers. I met them while scaling the Walls of Dubrovnik and they were so happy to pose for my camera. - Dubrovnik, Croatia


Children are a comfort to men because the youngsters cannot contradict them.
- Abraham Miller



Sunday, June 2, 2013

Gogol Bordello - Wonderlust King




"I stay on the run
 Let me out
 Let me be gone
 In the world's beat up road sign
 I saw new history of time...
 New history of time..

 I traveled the world
 Looking for understanding
 Of the times that we live in
 Hunting and gathering first hand information
 Challenging definitions of sin

 I traveled the world
 Looking for lovers
 Of the ultimate beauty
 But never settled in
 I'm Wonderlust King!

 And presidents
 And billionaires
 And generals
 They'll never know
 What I have owned!
 What I have owned...
 I'm a wonderlust king!"


-Gogol Bordello

*Gogol Bordello is one of my most favorite band. They are just hillarious and talented. Wonderlust King is amongst the many songs that inspired me to travel. I love this videoclip mainly because of the maps. Hope it suits your ears too :-)

Saturday, June 1, 2013

Akhirnya..




Setelah puas aku memikirkan jalan terbaik dan termudah untuk berkongsi cerita perjalanan aku sepanjang sempat aku berkelana, akhirnya aku memutuskan untuk membuka page di Facebook: Faa's Backpackering. Sangkaan aku itulah jalan termudah. Tapi bila aku sendiri terpaksa memikirkan berapa panjang harus coretan-coretan ditulis dan apa yang perlu diceritakan, barulah aku akui blog lah jalannya untuk merapu panjang lebar. Maka, barulah aku teringat kembali pada blog aku yang dah lapuk ditinggalkan ini. Sungguh lama post terakhir di sini, tahun 2010 semasa sambutan Maal Hijrah. Jadi, dengan dorongan dan cadangan kawan-kawan untuk aku kembali menulis blog tentang cerita mengembara yang seadanya ini, aku kuatkan diri untuk bermula kembali di blog ini.

I realize that in my previous posts, I added so many topics randomly. I can even call this blog, a rojak blog because I wrote almost on everything. Nevertheless, this time around I suspect I might still do the same. It just that I will try to focus more on writing about my trips around the world (honestly, I did not even cover quarter of the world yet. haha) In the meantime, I will share my own collection of travel photos that I captured along my journeys. Hopefully, it suit the eyes since I am not a pro in photography, not even close to amateur photographer. Anyhow, just let see how far I can ramble on traveling this time arond ;-)

Memandangkan terdapat beberapa trip perjalanan yang langsung tidak aku ceritakan, maka lebih afdal kalau aku mula menulis tentang trip tersebut. Walau bagaimanapun, aku mungkin akan melompat dari satu tempat ke tempat yang lain; tergantung kepada mood dan semangat menulis aku. Kalau malas, mungkin aku share gambar sahaja. Kita tengoklah nanti. Apa yang menaikkan semangat aku untuk menulis dan berkongsi pengalaman adalah beberapa blog travel lain yang memang tahap terbaik. Sampaikan aku ada masanya rasa segan nak menulis cerita aku yang setakat suam-suam kuku ini. Apapun, terima kasih kepada kawan-kawan yang banyak mendorong aku untuk kembali menulis.


*gambar di atas tu di Prague Old Town musim gugur tahun lepas.