Monday, September 9, 2013

Makan A La Turca


Habis cerita pasar, aku nak masuk bab makan-makan pulak kat Istanbul ni. Kat Istanbul ni, memang senang nak makan, cuma selera la mungkin berbeza. Kawasan hostel yang aku duduk di Sultanahmet memang sangat hampir dengan Topkapi Palace, Hagia Sofya dan juga Masjid Biru. Itu juga bermakna banyak tempat makan. Cukup dengan berjalan kaki sahaja. Soal makan di Istanbul, senang. Roti ada pelbagai jenis, minuman jus buah-buahan pilih yang mana suka, kebab memang merata, teh panas secawan pun boleh dapat di mana-mana dan kedai makan memang bertaburan di sekitar Sultanahmet ini. Tepuk dada tanya selera nak makan apa.

 

SIMIT
Makanan kebangsaan Turki, memang aku tak tahu. Tapi, berdasarkan pemerhatian aku, simit adalah salah satu simbol harian kota Istanbul. Simit adalah sejenis roti gelung bulat yang ditabur dengan biji bunga matahari atau bijan. Penjual simit ada di serata kawasan Sultanahmet ini. Gerai mereka lebih kurang macam dalam gambar di bawah ni.  Harganya murah, satu simit beharga dalam 1 Lira. Rotinya kosong saja, sekali tengok macam roti Auntie Anne tp lebih besar dan keras. Aku mencuba simit dan adalah dekat 2 jam aku mengunyah tanpa rela simit ni. Kesimpulannya, simit bukan selera aku.
 



BUAH DELIMA
Makanan kedua yang menarik minat aku ialah minuman jus delima. Turki sebagai sebuah negara yang mendapat sipi-sipi angin Mediterranean, dikurniakan dengan pelbagai pokok buah-buahan unik. Buah paling termahsyur di Turki ini, ialah buah delima. Delima Turki sebesar penumbuk lelaki dewasa, isinya merah bersinar, jusnya merah darah dan sangatlah sedap. Kedai jus delima juga ada di merata-rata. Yang paling unik ialah alat pemerah jusnya yang sangat simple. Alat ini sekali tengok macam cop stamping Pejabat Tanah atau dekat Pesuruhjaya Sumpah, Cuma dalam saiz yang 4 kali ganda lebih besar. Buah delima akan diletakkan di tempat kertas biasanya diletakkan, dan alat ni akan mengepit buah itu sampai lenyek. Buah ni memang diperah sekali dengan kulit tanpa terlebih dahulu dikupas. Jus delima yang keluar dari sebiji buah memang banyak. Jus jatuh terus dalam cawan, dan bila kita beli secawan, bermakna kita dapat jus yang diperah terus dari alat ini. Rasa jus delima sangat sedap, manis buah tapi ada rasa pahit sikit, mungkin sebab terperah dengan jus kulitnya sekali. Secawan jus delima beharga sekitar 7-10 Lira. Mahal kan? Cawan jus delima pertama aku di Istanbul beharga 10 Lira. Lepas minum baru terkesima bila pikir balik kelogikan harganya. Tapi memikirkan kesedapan dan originalnya jus delima ni, aku redha je la. Nasib baik, cawan-cawan jus delima seterusnya yang aku temui di sekitar Istanbul beharga murahlah sikit daripa 10 Lira yang pertama tu. Nak buat macamana, kalau pegi tempat orang memang tak sahlah kalau tak merasa sekali dua kena tipu, kan?






GRAPEFRUIT
Selain dari jus delima, ada banyak lagi jus-jus dari buah-buahan Mediterranean yang hidup subur di Istanbul ni. Antara yang paling jarang jumpa orang buat jual jus kat tepi jalan di Malaysia ialah buah grapefruit. Memang terbaik dari ladang!
 




TURKISH DELIGHTS
Bagi manisan pulak, Istanbul lah syurganya. Manisan Istanbul memang terkenal seantero dunia. Nama jolokan manisan Turki yang selalu kita dengar ialah Turkish Delights. Sebenarnya, ada beratus jenis manisan yang mungkin omputeh tak tahu nak sebut macamana, jadi diorang kumpulkan sekali dan sebut je Turkish Delights- senang! Tempat terbaik untuk beli manisan Turki yang pelbagai ni, ialah dekat bazaar. Bazaar pilihan aku ialah Spice Bazaar. (Cerita pasal bazaar ni ada aku kongsikan dalam post Bazaar di Istanbul.) Manisan yang terkenal ialah baklava. Kalau ke Istanbul, mesti kena try baklava. Sedap baklava Istanbul memang lain dari baklava tempat lain. Cuba la baru tau. Bagi yang travel light atau budget light, memadai dengan beli sekotak dua manisan ni untuk dibawa balik. Buat semua merasa, jadilah.


TURKISH LOLLIPOP
Selain dari Turkish Delights, ada satu lagi manisan kanak-kanak yang terkenal di Istanbul. Aku tak ingat namanya sebab aku tak berapa paham apa yang budak jual manisan ni sebut. Jadi, aku panggil Istanbul lolipop aje la ye sebab bentuknya macam lollipop. Penjual Istanbul lollipop ni ada di sekitar kawasan Sultanahmet dan nak kenal senang sebab akan ada mangkuk pusing di hadapan diorang berisi pelbagai warna manisan yang nampak macam dodol. Istanbul lollipop ni sebenarnya lagi lembut dari dodol dan dimasak dengan warna-warna yang berlainan. Lollipop yang aku beli ada 4 warna; oren, merah, hijau dan ungu. Apa yang aku maksudkan dengan mangkuk besar ialah macam mangkuk pusing raya yang kita selalu letak kacang atau condiment untuk mee kari tu (macam dalam gambar di bawah). Bila kita beli, budak yang jual ni akan ambik batang buluh yang diraut nipis (tebal lagi dari lidi cucuk buah) dan lilitkan manisan ni pada batang buluh tu. Dia akan pusing manisan yang lembut tu satu persatu dekat batang buluh tu sampailah jadi macam lollipop seperti di bawah. Satu lollipop harganya 1 Lira. Rasanya sedap sebab tak manis sangat pun dan warnanya memang menarik. Cubalah nanti!








NASI BERLAUK
Selain dari makanan yang aku sebutkan di atas, ada banyak lagi sebenarnya makanan unik lain. Kalau di kedai-kedai, ada pelbagai lauk masakan Turki. Pada malam terakhir kami di Istanbul, kami makan besar di sebuah restoran Istanbul. Hampir semua lauk pelik kami ambil, tapi kesimpulan tentang masakan Turki ni mudah saja bagi aku; masakannya kurang pedas dan banyak manis. Memang susah nak mencari satu menu yang pedas di Istanbul, nak jumpa cili dalam makanan apatah lagi. Sayur yang wajib ada dalam semua jenis masakan ialah tomato. Jadi, korang bayangkanlah betapa tumpulnya selera aku masa di Istanbul (sebab aku tak boleh makan kalau tak pedas). Apakan daya, adat orang mengembara, telan saja lah.

the last supper
 
 
 
SALATA
Turki juga ada banyak jenis sup dan salad. Pengalaman pertama aku dengan salad ialah pada hari pertama di Istanbul. Cuaca sejuk, perut lapar dan kaki pun dah lenguh berjalan. Kami pilih restoran pertama yang kami nampak di tengah-tengah Sultanahmet. Aku memang nak makan pedas dan Kak Ana pun nak makan pedas. Memandangkan nasi takde, kami sepakat memilih makanan dalam menu yang ada tulis 'spicy'. Aku pilih spicy shrimp salad dan Kak Ana pilih something spicy sandwich. Aku dah lupa nama sebenar makanan tu. Aku imagine mestilah salad ni penuh dengan udang yang kalau tak gemok pun, at least sederhana besar. Yang anti-klimaks nye, rupanya salad aku ni guna undang kecik-kecik. Sekali jeling macam udang geragau pun ada. Yang dikatakan 'spicy' tu diorang letak lada besar. Aduh..telan aje la.


korang tengoklah udang-udang 'cute' tu. Alahai..



ini lah sandwich Kak Ana yang nampak pucat gile tu. Kak Ana pun sama, telan aje la Labu..

 
 
 
SUP
Sup di Turki akan membuatkan korang tertanya-tanya apalah yang diblender sekali dalam tu. Tapi rasanya boleh tahan la sedap. Cuma kalau angan-angan nak makan sup ekor atau tomyam macam kat Malaysia, memang takkan jumpalah. Setakat yang aku jumpa di Istanbul ni, sup semua ala ala blender sekali harung. Mungkin ada sup yang sedap, tapi aku tak sempat cari dalam kembara ke Istanbul kali ni. Ini lah satu-satunya sup yang aku cuba di Sabiha Gokcen Airport lepas kami sampai dari Basel, cukuplah nak mengisi perut sementara sampai ke kedai yang lebih proper sikit kat Sultanahmet.


aku panggil ni sup blender skali harung

 
 
STREET FOOD
Kedai makanan tepi jalan pun banyak dan murah di Istanbul. Pilih je ikut selera. Ada gerai jual buah-buahan siap perah jus segera, ada gerai jagung bakar, ada gerai sandwich dan hotdog, ada orang jual teh panas pikul, ada hot coklat dalam flask dan macam-macam lagi la. Aku balun je apa yang aku nampak. Semuanya ditanggung halal. InsyaAllah.






 
 
SARAPAN PAGI
Kesimpulannya, dalam banyak-banyak makanan, yang paling aku suka: breakfast. Sebab? Sebab free. Hahaha. Bagi yang berbackpackers tu, silalah tengok betul-betul dan pastikan harga bilik yang dibeli tu sekali dengan breakfast. Selalunya hampir semua hostel bagi breakfast percuma kat Istanbul ni. Breakfast a'la Istanbul mana-mana hostel pun, lebih kurang sama je menunya. Air ada pilihan kopi, teh, capucchino dan jus buah-buahan. Makanan terbahagi kepada beberapa course yang boleh diambil sekali harung. Iaitu roti panjang dengan pelbagai jenis jam dari Strawberry, Pine Honey, Honey, Acasia Honey, Coklat, Butter, Blueberry sampailah ke Blackberry. Aku cuba semua jenis sepanjang di Istanbul. Lepas tu ada disediakan telur rebus, tomato dan timun, untuk dimakan bersama keju, garam, lada hitam dan tak lupa, buah wajib di Istanbul ni, buah zaitun. Untuk yang selera Mat Salleh, boleh pilih dari pelbagai jenis muesli dan oat (siap susu segar lagi!). Itulah secara ringkasnya sarapan pagi di Istanbul. Semuanya percuma. Bagus kan?


Breakfast di the Orient Youth Hostel, Istanbul
 
 

Breakfast di the Cheers Hostel, Istanbul

 
Tips:
1. Kalau nak sedap makan,bawaklah sos cili dalam peket (boleh dapat di McD atau Kentucky atau beli sendiri kat Giant).
2. Ataupun, kami bawa Brahim dan mee segera dalam cawan. Penat balik berjalan, ambik mee segera, letak air panas, tunggu sekejap biar lembut dan makan. Mee segera, cepat dimasak, sedap dimakan!
3. Masa pilih hostel, pastikan ada breakfast included.
4. Beli kat gerai tepi jalan lagi murah dari restoran.
 
 
Akhir kata, apa pun yang kita makan sepanjang mengembara, mulakan dengan:
 
بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ  



Saturday, September 7, 2013

Bazaar di Istanbul

Salam Zulkaedah..
Lama betul cerita Istanbul ni berhenti. Cukup lama sampai kawan aku yang plan nak ke Istanbul hari tu pun, dah selamat ke sana. Mungkin dah nak balik ke Malaysia dah pun. OK la, aku ada banyak sangat benda nak sembang pasal Istanbul, sampai tak ketahuan mana satu nak mula dulu. Tapi memandangkan minggu ni aku minat sangat nak cerita pasal pasar, jadinya aku mulakan dengan bazaar di Istanbul.
 
Kata orang, kalau ke Istanbul tapi tak ke bazaarnya,samalah macam tak pegi langsung ke Istanbul. Kata aku pulak, kalau ke tempat orang tapi tak ke pasarnya, samalah macam kita berjalan dalam kepompong kita saja. Berjalan untuk memerhati tapi tak ikut serta dalam pengalaman tu. Pasar ialah nadi sesebuah masyarakat atau bandar. Di pasar kita akan jumpa pelbagai jenis orang tempatan, budaya tempatan, makanan dan produk tempatan serta pemandangan harian yang mungkin kita takkan nampak kalau kita menghabiskan kebanyakan masa dalam muzium atau dalam bas pelancong. Sebab itulah juga aku suka jalan berbackpack begini, senang dan tidak terikat. Bebas nak ke mana pun dalam satu hari tu dan boleh berhenti di mana-mana. Contohnya, terasa dahaga,kami berhenti minum di gerai jalanan yang menjual teh atau kalau terasa lapar, kami singgah makan di kedai merata kawasan situ. Mudah kan?
 
Jadi, di Istanbul ini, nadinya ialah bazaar. Ada banyak bazaar di Istanbul, yang kalau semua aku pegi, mungkin sehelai sepinggang aku balik ke tanahair. Jadi, aku ceritakan tentang 2 saja bazaar yang aku tahu di Istanbul ini; Grand Bazaar dan Spice Bazaar. Nak pegi yang mana satu?
 
 
GRAND BAZAAR
Kalau nak pegi tengok bazaar yang dah wujud beratus tahun sejak zaman Turki Uthmaniyyah lagi (atau mungkin dari zaman Byzantine lagi), pergilah ke Grand Bazaar. Grand Bazaar penuh dengan sejarahnya, ambik gambar tiga empat keping, jalan-jalan keliling, tengok ragam manusia dan keluar dari situ. Amaran aku, jangan beli apa-apa dari Grand Bazaar sebab harga di sini memang sangat mahal. Ini tempatnya untuk cuci mata sahaja.
 
Bagi aku pulak, hasil dari pembacaan blog-blog kembara ni, aku memilih untuk tidak pergi langsung ke Grand Bazaar. Sebab setahu aku, mana-mana design pasar (bazaar) pun, sama je. Jadi, baik terus pegi ke bazaar yang memang kita tahu murah, dari membuang masa berpusing-pusing di tempat yang memang konfem aku takkan beli apa-apa.
 
 
Tips:
Kalau peniaga di situ ajak masuk kedai, ajak minum teh secawan dua, tunjuk karpet-karpet tebal depa atau testing manisan yang ada, JANGAN! Sebab nanti korang akan terperangkap untuk membeli secara paksa. Kalau memang tak mahu beli apa-apa, jangan peduli langsung dengan diorang ni. Itu memang style dia kat Istanbul ni.
 
 
SPICE BAZAAR
Bazaar yang selalunya disyorkan oleh orang kalau ke Istanbul ni, ialah Spice Bazaar. Spice Bazaar ni terletak jauh dari Sultanahmet.
 
pintu masuk ke Spice Bazaar
 
 
Pandu arah:
- Kena ambik tram ke arah Kabatas dari Sultanahmet dan berhenti di Eminonu.
 
- Turun di situ, belah kanan ialah laut dan terminal feri dan belah kiri ialah deretan bangunan.
 
- Lintas ke sebelah kiri menuju ke bangunan yang nampak macam masjid. Itu memang masjid (malahan hampir semua design masjid di Istanbul ni nampak lebih kurang sama dengan marmar Iznik yang terkenal tu). Masjid itu ialah masjid Mahmud Pasha yang dikatakan mempunyai marmar Iznik tercantik dan terbanyak di dalam Istanbul.
 
- Kalau dari masjid ni, jalan terus ke depan, akan nampak macam dataran lapang yang penuh dengan burung merpati hitam.
 
 
 
 
- Dari situ, mesti korang akan nampak pintu masuk ke Spice Bazaar. Pintunya kecil dan mungkin tak nampak kalau tak pandang betul-betul.
 
 
Spice Bazaar menjual barang-barang yang sama dengan Grand Bazaar, cuma bazaarnya kecil dan dipenuhi oleh orang tempatan. Harganya juga lebih murah, tempat yang sesuai untuk ‘people watching’, dan silap jalan, korang mungkin sesat di lorong-lorongnya yang berselirat tu. Di sini pun, rule membelinya tetap sama. Jangan mula tawar menawar kalau tak bersungguh sangat nak membeli sesuatu barang tu, dan jangan duduk minum teh kalau memang tak berniat nak membeli langsung dari kedai tu.
 
 
Tips:
Cara aku, jalan-jalan dulu, pusing tempat tu dan dalam masa sama pastikan barang mana yang korang minat. Sekadar tanya je berapa harga barang tersebut tanpa menyentuhnya dan buatlah perbandingan harga. Kalau dah betul-betul dapat kedai yang memang korang minat, apalagi, silalah tanya harga dan minta diskaun.
 
Berdasarkan pengalaman aku jugak, orang Turki ni tak berapa suka kalau kita tawar menawar. Biasanya dia dah bagi harga, kita beli, dia bagi kita testing (kalau makanan la), kita puji lebih-lebih sikit, dia kira harga, kemudian sedar-sedar dia memang akan bagi diskaun masa dia kira tu. Biasanya diskaun tu hampir potong ¼ dari harga keseluruhan barang. Murah kan? Itu berdasarkan pengalaman aku la. Kalau manisan, kita dah minat nak beli, walaupun nak beli sikit je, tapi dia akan bagi kita rasa banyak jenis. Tak beli takpe, janji ada beli barang dari kedai dia. Cakap pulak kita dari Malaysia, dia lagi suka.
 
Untuk tawaf satu Spice Bazaar, masa yang aku ambik adalah dalam 2-3 jam. Itu sebab kami berjalan sampai ke belakang bazaar, yang merupakan pasar harian dan pasar basah warga Istanbul. Macam-macam yang kami temui, daripada pelbagai jenis manusia sampailah ke barangan yang pelik-pelik. Satu barang yang unik ialah set teh. Rupanya orang Istanbul memang suka sangat beli set teh; set yang ada teko kecil dan cawan-cawan kecil. Kebanyakan set teh ni adalah kaca. Aku berhajat nak beli, tapi memikirkan beg tak sesuai nak simpan, aku lupakan saje hasrat membeli. Tengok ajelah. Tengok gerai jual ikan pun seronok. Ikan macam-macam jenis hasil dari perut laut Marmara, buah-buahan Mediterranean seperti grapefruit, delima, pelbagai jenis citrus dan ada juga gerai bergerak menjual teh panas. Pendekata, pengalaman sehari di bazaar dan pasar Istanbul memang menarik bagi aku. Sayangnya, masa tu hujan renyai-renyai sepanjang hari, jadi tak dapat aku abadikan apa yang aku nampak melalui lensa. Takut kamera demam kena hujan.
 
buah delima sana memang sehat-sehat macam diorang ni..
 
 
 
Barangan yang dijual di dalam Spice Bazaar ni, memang pelbagai. Yang paling mendominasi scene bazaar ni tentunya manisan. Macam-macam warna, rasa dan bentuk. Mata aku naik juling memilih manisan dan bila mencuba, semuanya rasa sedap. Tapi, dalam banyak-banyak manisan, baklava lah yang paling sedap sekali di lidah aku. Selain tu, ada beberapa jenis Turki Delights lain yang memang sedap sebab ada campur dengan yogurt manis; sayangnya aku dah tak ingat namanya. Menariknya, kita boleh pilih nak banyak mana, minimum ½ kilo dan maksimum ikut suka hati korang la. Dia akan potong manisan ni ikut saiz yang kita mahu (kalau tak mahu potong pun boleh), dan dia akan letak dalam kotak kayu khas untuk manisan. Kalau nak buat hantaran kawin pun boleh, atau gift bagi kawan-kawan. Dia akan susun cantik-cantik, nanti balik rumah kita balut je dengan riben. Kemudian dia akan seal siap-siap kotak dengan plastik kedap udara. Lagi banyak kita beli, lagi banyak kita dapat extra atau free. Harganya murah nak dibandingkan dengan Turkish Delights yang dijual di Malaysia. Kalau ada yang mahal pun, justifikasi aku senang dalam memujuk hati sendiri; ala..kat Malaysia mana ada yang macam ni dan kalau ada pun, mesti mahal amat. Otomatiknya, aku akan beli juga. Hahaha..
 
 
ini manisan Turki mampu milik: murah, sedap dan siap ada kotak lagi
 
 
 
hahaha..ini Turkish Delights kasta tinggi. Tapi lagi sedap!
 
 
 
Selain manisan, produk kedua Spice Bazaar ialah teh. Seperti yang aku sedia maklum, masyarakat Arab dan Turki khususnya memang tak boleh dipisahkan dengan teh. Dah menjadi budaya diorang minum teh ni. Teh di Istanbul ada pelbagai jenis, malah ada yang tak terpikir pun dek akal sebelum ni. Contohnya teh bunga raya, teh bunga taik ayam dan teh rose. Teh yang paling menakjubkan aku ialah teh rose. Bentuknya sangat unik, iaitu kuntuman-kuntuman rose yang belum kembang lagi dengan warna pink atau merah lembut, siap dengan kelopaknya yang bewarna hijau lagi. Menarik kan? Tapi teh rose jugalah antara the termahal di bazaar ni, malahan di mana-mana bazaar pun begitu. Teh di sini amnya terbahagi kepada 3 kategori; the buah-buahan, teh bunga-bungaan dan teh rempah. Bagi aku yang sememangnya hantu teh ni, memang sukarlah membuat pilihan dalam membeli teh. Akhirnya aku beli 1kg teh apple, serba sedikit teh dari jenis-jenis yang lain dan malangnya tak cukup bujet nak beli teh rose. Sebab harga ½ kg teh rose mahal lagi daripada harga 1 kg teh apple. Apa boleh buat, memandangkan hati berkehendakkan barang-barang lain lagi, teh rose terpaksa aku tinggalkan dengan hati yang bungkam. Memang sampai ke hari ini aku masih kempunan teh rose. Jadi, kalau ada rezeki lagi ke Istanbul, aku akan pastikan teh rose barang pertama yang aku beli nanti. InsyaAllah.
 
Selain dari manisan dan teh, ada rempah ratus dari seluruh Turki. Rempah yang paling terkenal, tentunya za’faran atau nama glamournya saffron. Inilah rempah yang menjadi rebutan pedagang satu masa dulu, inilah juga rempah yang menjadi sebab kerajaan-kerajaan berdaulat dijajah, negara-negara berperang, perluasan kuasa Barat menghampiri empayar Timur dan terkenalnya pelabuhan Melaka. Inilah rempah raja segala rempah: saffron. Seplastik kecil saffron sangat mahal harganya di Malaysia, malah mungkin sukar sangat ditemui. Tapi di Istanbul, walaupun harganya tidaklah murah, tetapi jauh lebih murah jika dibandingkan dengan harga pasaran di Malaysia. Jadi, kepada sesiapa yang memang suka masak nasi beriani atau nasi hujan panas, atau paella, atau apa-apa masakan Timur Tengah yang memang pakai saffron ni, beli ajelah sikit buat syarat.
 
Cenderamata bersepah dalam bazaar ni. Pilih mana yang berkenan, berhati-hati memilih harganya dan jangan sampai kena tipu. Antara cenderamata unik Istanbul ialah lampu ala-ala Arabian Night, Turkish shawl, pinggan-pinggan berukir pelbagai saiz, lapik gelas marmar Iznik, aksesori rekaan tempatan, sejadah dan banyak lagi. Selain dari tu, barangan unik lain ialah set teh dengan pelbagai design pada harga yang murah, barangan dapur, periuk kuali, kain-kain ela dan macam-macam ada.
 
 
aku tengok frame n piring-piring ni, teringat kat mak aku. Tapi apakan daya, backpack aku pun dah nazak sangat beratnya time nak balik ni. Lain kali la mak ye..
 
 
 
Pesan aku, kalau ke bazaar,bawalah duit banyak-banyak bagi mengelakkan kekurangan barang belian atau kemurungan di kemudian hari.
 
Selamat berbelanja fellow travellers!

Sunday, June 30, 2013

Jalan ke Kota Istanbul

 
"Sesungguhnya Constantinople itu pasti akan dibuka. Sebaik-baik ketua adalah ketuanya dan sebaik-baik tentera adalah tenteranya".
- Rasulullah S.A.W
 
 
Entry kali ini ialah tentang kota bernama Istanbul. Sebuah kota lama yang dari dulu dikuasai oleh kuasa-kuasa besar dunia dengan seribu satu macam kisahnya. Pengembaraan kali ni sememangnya sudah terlalu lama aku rancang tapi berkubur separuh jalan. Bila aku bertemu Kak Ana dan bersembang tentang angan-angan untuk mengembara sejauh mana yang mampu kami pergi, sekali lagi route pengembaraan ini masuk menjadi topik utama kami. Terima kasih yang tak terhingga kepada Kak Ana sebenarnya, yang berperanan menghidupkan kembali angan-angan aku ini. Alhamdulillah, Allah permudahkan segalanya.
 
Istanbul merupakan kota terbesar dalam negara Turki. Terbahagi kepada 2 bahagian iaitu bahagian Eropah dan bahagian Asia, kota ini telah menyaksikan peralihan 3 kuasa hebat dunia menguasainya silih berganti; bermula dari Empayar Rom, Empayar Rom Timur dan akhirnya Empayar Uthmaniyyah sehinggalah kejatuhan empayar tersebut  pada 1923.
 
Kota ini diasaskan oleh Constantine I sebagai ibu kota empayar Byzantine dan dinamakan sebagai Constantinople. Constantinople berada pada kedudukan strategik menyambungkan antara Timur dan Barat, sekaligus menjadikannya sebuah kota yang paling direbuti sepanjang sejarahnya. Malahan Constantinople turut menarik perhatian Admiral terkenal Peranchis, Napoleon Bonaparte yang mengandaikan jika dunia ini sebuah negara, maka Constantinople adalah yang paling layak menjadi ibu negaranya.
 
Pada tahun 1453, akhirnya Constantinople jatuh ke tangan empayar Islam, iaitu Empayar Uthmaniyyah di bawah pimpinan Sultan Muhammad al Fateh. Kejatuhan Constantinople ke tangan Sultan Muhammad al Fateh sememangnya telah dinanti-nantikan sejak peperangan Khandak lagi. Constantinople di bawah pemerintahan Sultan Muhammad al Fateh telah diberikan nama baru iaitu, Istanbul hinggalah ke hari ini.
 
 
 
map credit to brownanddevery wordpress blog
 
 
 
Istanbul dipilih sebagai destinasi mukaddimah memandangkan sememangnya Istanbul adalah pintu masuk termurah ke Eropah (bagi aku la). Dari Istanbul, jalan-jalan terbuka luas ke kota-kota lain Eropah, terutamanya Eropah Timur. Tiket dari KL- Istanbul memang banyak pilihan, cuma perlu bijak beli masa harga murah. Bagi aku dan Kak Ana, 3 perkara penting diambilkira. Murah dan masa perjalanan minimum. Sebolehnya, cuba sedaya upaya mencari direct flight ke Istanbul. Dengan izinNya juga, dapatlah kami 2 tiket flight MAS penerbangan terus ke Istanbul dengan masa perjalanan minimum 11 jam. Kisah yang aku nak kongsikan kali ini ialah tentang perjalanan dari KL ke Istanbul secara verbatim.
 
Tips: Beli tiket awal. Mintak cuti awal. Duit secukupnya.
 
 
Kadar tukaran wang
Ringgit Malaysia (RM 1) = Turkish Lira (0.61 TRY)
Ini ialah kadar semasa yang berubah-ubah. Tapi secara mudahnya,
1 TRY = RM1.64
Murahkan?
TAPI, ada beza dengan rate dekat money changer. Kadar money changer mahal sikit dari kadar biasa. Kadar diorang,
1 TRY = RM2.20
 
Tips: Untuk dapatkan tukaran sebenar, elakkan tukar dekat money changer, tapi bawak kad ATM (kad Maybank, atau bank-bank lain). Boleh cek dengan bank masing-masing berapa rate kalau withdraw ATM dari luar negara. Jangan lupa maklumkan pada bank bila nak keluar negara supaya bank boleh benarkan pengeluaran ATM di luar negara dibuat). Kalau Maybank, rate charge ialah sekali withdraw RM10. Tapi untuk Citibank, kalau withdraw di ATM Citibank juga, tiada charge withdraw dikenakan. Kalau rasa tak confident, tukar la sikit dengan money changer, kemudian sampai Istanbul, silalah withdraw di ATM. Selalunya, di airport berlambak ATM. Pilih mana suka ;-)
 
 
 
 
Aku dan Kak Ana memang mengambil risiko dengan tak tukar langsung Lira di Malaysia. Ini pun baca tips dari blogger yang lain (TQ pada mereka). Sampai di airport Atatürk, terus kami withdraw guna ATM. Senang dan jimat. Terbaik! 
 
 
Atatürk Airport / Istanbul Atatürk Havalimani (nama lamanya Yesilkoy Airport)
Mendarat di Istanbul Atatürk Airport, suhu sejuk mula terasa. Perkara pertama ialah dapatkan troli letak beg. Malangnya, troli di airport ni bukan percuma macam di KLIA. Satu troli kena masuk syiling 2 Lira (2 TRY) supaya troli boleh berjalan. Letak balik troli di tempatnya, dapat balik 2 Lira. Memandangkan kami memang takde 2 Lira, pikul la backpack tu mencari ATM. Jumpa ATM, terus withdraw duit. Kalau siapa yang guna Maybankcard, terus ada nama kita keluar kat skrin ATM tu. Tak kiralah ATM mesin bank apapun. Hebat jugak Maybank ni.. 
 
 
Atatürk - Sultanahmet
Ada pelbagai cara nak ke pusat bandar dari airport. Shuttle bus, taxi atau metro. Nak sewa kereta pun boleh. Kami mengambil jalan paling murah, iaitu dengan menaiki metro. Metro di istanbul ni samalah dengan LRT/Komuter di KL nun. Nama saja lain. Metro dari airport ke Sultanahmet , kena tukar sekali metro (kami duduk di area Sultanahmet. Kalau yang duduk area lain, boleh berhenti di area berkenaan. Tengok saje peta Metro, mesti ada).
 
 
 
 
Caranya:
1) Beli kad Metro dari mesin seperti di bawah - 10 Lira
* ini harga kad sahaja. 1 kad boleh digunakan seberapa ramai yang boleh. Jadi, beli satu saja. Kalau token habis, boleh topup saja di mana-mana mesin token Metro. Kad ni boleh bawak balik Malaysia buat souvenier :-)
 
 
 
 
2) Beli token (kira macam kredit isi dalam kad Metro ni) - 10 Lira
*biasanya boleh dapatkan map percuma dari information counter dekat mesin beli Metro kad ni
 
 
 
3) Naiklah Metro. Stesennya terletak di tingkat bawah tanah airport. Ikut saja signboard ke stesen Metro.
 
4) Naik dari Ataturk Havalimani (airport ni). Metro tu akan tulis Aksaray kat depan dia. Dari airport ni, ada lebih kurang 5 stesen sebelum sampai ke stesen yang kena ganti Metro line T1, iaitu stesen Zeytinburnu. Turun di Zeytinburnu.
 
5) Di Zeytinburnu, terdapat 2 line iaitu T1 (ke kawasan Grand Bazaar, Blue Mosque, Eminönü and Kabataş) dan T2 (ke Bağcılar).  Metronya lalu di landasan yang sama dan hanya akan berpisah pada cabang jalan di depan. Oleh itu,kena pastikan naik Metro yang betul untuk line yang betul.
 
6) Jadi, untuk ke kawasan Sultanahmet, ambil Metro dengan nama Kabataş di depannya.
 
 
Metro rail map credit to www.istanbultrails.com
 
 
7) Ada 14 stesen sebelum tiba ke stesen Sultanahmet. Pastikan turun di stesen Sultanahmet,iaitu stesen ke 15 dari Zeytinburnu.
 
8) Sebaik saja turun, di sebelah kanan ialah kawasan Masjid Biru, manakala sebelah kiri ialah deretan kedai-kedai makan, kedai cenderamata dan pejabat-pejabat agensi pelancongan. Dari sini, bolehlah bergerak ke hostel atau hotel masing-masing. (sila rujuk dengan pihak hostel masing-masing untuk mendapatkan tunjuk arah atau peta ke hostel).
 
 
di sinilah Metro akan berhenti: stesen Sultanahmet

 
 
Semoga sedikit sebanyak dapat membantu. Oh ya, kalau bawak beg troli lagi senang naik Metro ni. Kami yang berbackpack depan belakang ni pun Alhamdulillah selamat naik Metro ni. Yang penting tahu tempat berhenti, jaga barang-barang dari penyeluk saku (manalah tahu, malang tak berbau) dan kalau beg banyak, elakkan duduk di kerusi. Bagi laluan dan tempat duduk untuk penumpang-penumpang lain. Parking je beg kat tepi dan berdiri. Nanti tengok pemandangan bandar Istanbul buat pertama kali, lupa lenguh berdiri.)
 
 
Untuk kisah-kisah lain kota Istanbul, aku sambung kemudian hari.
InsyaAllah.

Monday, June 10, 2013

Bali

Trip ke Bali ini sudah lebih setahun berlalu. Selalu kalau mengembara, aku lebih selesa dalam jumlah yang sedikit, paling ramai 3 orang. Tapi untuk kali ini, aku pergi berlima, dengan semua sahabat baik sejak dari zaman buat foundation lagi. Jadi, cabaran untuk mengendalikan plan memang susah sikit sebab semuanya kena fikirkan untuk 5 orang. Perkara terpenting mestilah untuk tempahan tiket flight, hostel, tempat-tempat yang akan dikunjungi yang memerlukan tempahan awal serta beberapa perancangan lain lagi. Tapi bagi kembara ke Bali ini, Alhamdulillah semua berjalan lancar sebab setiap orang memberi kerjasama yang baik dan sama-sama buat research walaupun tidaklah selengkap mana.


Latarbelakang Bali

map pic credit to Lonely Planet
 
 
Pulau Bali terletak di antara Pulau Jawa dan Pulau Lombok, di dalam negara Indonesia. Bali sememangnya terkenal sebagai destinasi percutian pantai antara yang terindah di Asia Tenggara. Malahan pantai Kuta juga dikenali sebagai salah satu tempat meluncur ombak terkenal di Asia. Rata-rata penduduk Bali majoriti beragama Hindu, walaupun rupa paras mereka sama seperti bangsa Indonesia yang lain. Ini adalah daripada peninggalan Kerajaan Majapahit yang satu ketika dahulu menguasai hampir seluruh nusantara.

Terdapat 2 gunung berapi aktif yang sering menjadi tarikan pelancong ke Bali, iaitu Gunung Agung(kali terakhir meletus March 1963) dan Gunung Batur (terakhir meletus tahun 2000). Selain itu, industri pelancongan Bali pernah hampir lumpuh ekoran daripada tragedi pengeboman Bali pada 12 Oktober 2002 di Kuta. Pengeboman yang mengorbankan 202 nyawa serta mencederakan beratus yang lain meninggalkan kesan pahit kepada masyarakat Bali keseluruhannya.


Plan Bali

Memandangkan masa hanya 5 hari, kawasan yang dijelajahi kali ini hanyalah bahagian selatan dan timur Bali yang meliputi :

-Selatan Bali: Kuta, Denpasar, Jimbaran, Legian, Nusa Dua, Sanur, Seminyak, Tanah Lot
-Tengah Bali (Central Bali): Ubud, Bedugul, Tabanan
-Timur Bali: Besakih, Candidasa, Kintamani, Klungkung, Padang Bai, Tirta Gangga

Memandangkan cuaca Bali yang panas dan sangatlah tidak sesuai untuk kami berjalan kaki, maka sebulat suara sebuah MPV bersama pemandu dicari bagi memudahkan kembara kami sepanjang 5 hari di sana. Atas cadangan seorang kawan baik aku, Guntur dihubungi untuk mendapatkan khidmat beliau sebagai pemandu pelancong. Khidmat Guntur memang terbaik dan bonusnya, Guntur mahir mengendalikan kamera DSLR; sekaligus memberikan kami berlima peluang untuk bergambar sakan. jadi, kalau ada yang mahu ke Bali, boleh dapatkan khidmat Guntur (terbaik dari ladang!) ;-)


 
Inilah Guntur, Bali guide kami. Memang terbaik! Guntur boleh dihubungi di FB beliau: Achmad Guntur (Driver Guide Bali)


Sebenarnya, kalau pandai bermotosikal, lebih mudah di Bali. Boleh sewa motosikal, janji ada international license yang telah dipohon awal dengan JPJ dan pandai bawak motor. Tapi, memandangkan ada antara kami yang kurang pandai bawak motor, jadi langkah selamat ialah menyewa MPV. Lagipun, kalau tahu bawak motor pun tapi tak tahu jalan, susah jugak. Terutamanya kalau nak keluar dari kawasan Kuta dan Denpasar, lebih sesuai menggunakan kenderaan bertutup. Tapi, terpulanglah masing-masing punya selera. Mungkin bagi yang honeymoon, rasa romantik la kot kalau naik motor.


Aktiviti kami dan korang HARUS CUBA di Bali

- jalan-jalan di Kuta Beach
*ada budget lebih boleh ambil kelas surfing.

Kuta Beach



- aktiviti malam ke Hard Rock Cafe Bali, layan live band ^_^
*boleh beli cenderahati di Hard Rock Shop

- diving di Nusa Dua
*tak perlu lesen PADI. Siap ada pakej sekali dengan kelas diving untuk first timer, wet suit disediakan dan rakaman video semasa diving untuk kenangan

- kecak dance di Uluwatu
*kena datang awal sebelum pukul 6 petang untuk dapatkan tempat duduk hadapan (kebiasaannya  pelancong ramai)

Uluwatu



- tengok sawah padi di Tegallalang

Tegallalang




- barong dance di Ubud

- melihat gunung berapi aktif, Gunung Batur di Kintamani sambil menikmati makan tengahari
*boleh juga mendaki Gunung Batur. Pakej biasanya ada di hostel-hostel. kalau pergi dengan Guntur, dia bisa urus in dong! Tapi stamina mesti tinggi sebab gunung tu agak tinggi jugak.

Gunung Batur,Kintamani
 



- makan malam menghadap laut di Jimbaran Bay sambil diiringi penyanyi berkumpulan
*siap boleh request lagu lagi. Aku request lagu Broery la, Biar Bulan Bicara..

- sunset di Tanah Lot

Tanah Lot
 


- melawat ke Ground Zero, Kuta (memorial pengeboman Bali 2002)

Memorial Pengeboman Bali 2002


 

- setelah penat melakukan aktiviti-aktiviti di atas, boleh membelai diri dan kaki yang kepenatan di SPA
*spa-spa di Bali memang murah dan banyak sangat pilihan. Nak beli minyak urut pun ada.

inilah antara jenis-jenisminyak aromaterapi yang bersepah-sepah di Bali

 


-membeli belah sampai habis Rupiah di Krisna
*ini hypermarket besar ala Mydin tapi menjual semua produk Bali, terutamanya souvenier. Aku nasihatkan, korang beli je souvenier yang korang berkenan dekat sini sebab harganya memang murah dibandingkan di luar. (Pada aku la..terpulang la pada pilihan masing-masing)

Krisna- borong sampai habis!
 

Sebenarnya banyak lagi aktiviti dan tempat menarik yang lain, tapi ini apa yang aku dan kawan-kawan aku buat sepanjang 5 hari di Bali. Lain kali ada rezeki, insyaAllah aku nak ke bahagian Barat dan Utara Bali pulak untuk buat aktiviti lasak yang lain.


Shopping

Bagi aku, takde apa sangat yang boleh di'shopping'kan di Bali ni. Kalau souvenier dari seantero Bali, nak dapat dengan harga murah boleh beli di Krisna. Memang murah. Tapi kalau souvenier tu memang jenis susah nak dapat, beli saje lah di tempat yang memang korang jumpa. Takut nanti tak jumpa di Krisna, menyesal pulak.

Selain itu, Bali lah tempatnya untuk pemilik-pemilik spa memborong minyak aromaterapi pelbagai jenis dan lilin pelbagai bentuk. Pendekata, peralatan spa lain seperti garam mandian, sabun dan banyak lagi turut senang diperolehi di Bali.


ole-ole wajib dari Bali: yang ini kalau nak murah, beli kat Krisna je
 


ini pelapik gelas daripada plastik dan dasarnya ala-ala marmar. Ini memang tak jumpa di Krisna masa aku pegi dulu. Aku jumpa pelapik ni di Pasar Ubud. Ada banyak sangat corak yang menarik, naik juling mata aku memilih. Harga boleh tawar sampai penat dan sampai dapat ;-)
 

 

Lukisan-lukisan dengan pelbagai motif sangat banyak di Bali. Sememangnya Bali terkenal dengan pelukis-pelukis berbakat, malahan studio melukis ada hampir di setiap ceruk desa dengan produk seni yang pelbagai. Harganya memang berbaloi-baloi kalau nak dibandingkan dengan lukisan di IKEA. Tapi, untuk lukisan bermutu tinggi, aku kurang periksa pulak sebab aku sekadar membeli lukisan yang menarik dipandang dek mata aku, tak kiralah samada harganya murah sekalipun. Asal cantik, sudah..
*untuk lukisan yang biasa-biasa sekadar hiasan di rumah, boleh beli di Krisna saja, sebab banyak pilihan dan murah sangat-sangat. Cuma kalau beli di galeri macam dalam gambar ni, harganya mahal la sedikit dari di Krisna.

 
 
Itulah sedikit sebanyak tentang Bali yang dapat aku kongsikan. Adalah beberapa tempat yang pada aku unik di Bali ni, tapi itu insyaAllah akan aku kongsikan dalam post lain. 
 

 
“When you travel, remember that a foreign country is not designed to make you comfortable. It is designed to make its own people comfortable.”
- Clifton Fadiman