Tuesday, November 10, 2015

Hijrah

To get what you love, you must first be patient with what you hate. 
- Imam Al Ghazali


Begitulah asal kejadian keberangkatan aku dari tanahair. It all began with coincidence, another coincidence and a bit of luck. Untuk mendapatkan ilmu lebih tinggi, kenalah tinggalkan pekerjaan paling aku suka di dunia. Untuk dapat peluang berjalan jauh dari biasa, terpaksalah pegi lama luar biasa. Untuk penuhkan angan-angan nak pusing dunia, terpaksa sangatlah aku tinggalkan orang-orang yang bermakna dalam hidup tak berapa nak cukup warna aku ni. In the end, manusia hati kertas macam aku tabah aje lah hadap apa yang ada kat depan. Sekaligus membenarkan kata-kata Imam Al Ghazali itu.

Oleh itu, selaku pengembara berpoket nipis kini, aku akan cuba yang terbaik untuk menjejak seluas mungkin peta dunia dalam tempoh yang ada. Untuk catatan perjalanan yang masih tertunggak, ada masa aku cuba sambung.

InsyaAllah.



Sunday, March 1, 2015

Budapest: Aku Temui Sisa Empayar Uthmaniyyah di kota Budapest


 
 
Kewujudan empayar Uthmaniyyah di kota Budapest seakan-akan mitos. Sepanjang persediaan aku untuk ke Eropah, tak pernah sekali aku terbaca tentang pemerintahan empayar Uthmaniyyah di Hungary, terutamanya di Budapest. Malah, masa sampai ke Budapest pun, tak nampak langsung sebarang binaan yang bercirikan senibina Uthmaniyyah. Sehinggalah aku membaca tentang pemerintahan 150 tahun empayar Uthmaniyyah terselit-selit di artikel Wikipedia.
 
 
Jujurnya, tak banyak yang bersisa di Budapest untuk kita lihat betapa hebatnya empayar Uthmaniyyah satu masa dulu. Kebanyakan binaan telah dimusnahkan oleh tentera Holy League semasa mereka merampas kembali Budapest daripada empayar Uthmaniyyah. Apa yang tinggal hanyalah beberapa binaan yang boleh digunakan untuk kepentingan pemerintah seterusnya. Antara binaan yang tinggal di Hungary ialah Masjid Pasha Qasim di Pecs, menara-menara masjid di Eger dan Erd serta makam pemuisi sufi Gul Baba di Budapest. Makam Gul Baba pernah ditukarkan kepada gereja kecil (chapel) setelah Budapest jatuh ke tangan gabungan tentera Kristian Eropah, tetapi selepas Perang Dunia Kedua, kerajaan Turki telah memperbaiki makam ini dan dipelihara seperti keadaan asal untuk kunjungan warga Turki khususnya. Selain itu, pemerintah Uthmaniyyah ketika itu turut memperkenalkan rumah mandi terbuka (harem) seperti yang banyak terdapat di Turki, lengkap dengan spa dan sauna. Oleh kerana bangunan-bangunan ini membawa faedah kepada kerajaan selepasnya, bangunan-bangunan ini tidak dimusnahkan dan dikekalkan sehingga ke hari ini sebagai rumah-rumah mandi air panas yang kini menjadi salah satu kebanggaan Budapest.
 
Terdapat satu lagi binaan hebat empayar Uthmaniyyah yang disembunyikan asal usulnya oleh pemerintah sedia ada, yang hampir membuatkan aku terlepas pandang kewujudannya. Di tengah-tengah bandar Budapest, di dalam kawasan Fishermen Bastion, ada sebuah gereja besar yang menjadi pusat aktiviti agama negara Hungary sejak dari empayar Astro-Hungary lagi. Malahan upacara pertabalan, angkat sumpah serta pembaptisan raja-raja dan para bangsawan Hungary hampir semuanya berlangsung di sini. Kalau ke Budapest, jenguklah Gereja Matthias yang betul-betul terletak di tengah bandar Budapest. Panjatlah naik ke menara tertingginya dan cuba pandang ke bawah. Korang akan dapat melihat 3 kubah asal dari binaan tersebut yang dulunya adalah sebuah masjid besar semasa pemerintahan Turki Uthmaniyyah. Betul, jangan dikenang barang yang lepas, tapi kalau dikenang buat pengajaran; pada aku tak ada salahnya. Begitulah nasib sebuah bekas masjid yang kini gah berdiri di tengah Budapest, bergelar Matthias Church. Walaubagaimanapun, dari segi sejarahnya, terdapat pelbagai versi tentang asal usul gereja ini. Dalam tulisan orientalis Barat, adalah dikatakan gereja ini sudah wujud seawal zaman pemerintahan Rome dan apabila empayar Uthmaniyyah memerintah Budapest, banyak sekali gereja-gereja ditukar menjadi masjid, antaranya termasuklah Gereja Matthias ini. Sejauh mana ketepatan versi asal gereja ini, tak dapatlah aku pastikan. Cuma, kalau masuk ke dalam memang nampak arch yang seakan-akan menyerupai arch di Masjid Cordoba, Sepanyol. Sayangnya aku tak ambik gambar langsung di gereja ini, baik di dalam mahupun di luar. Untuk rujukan korang, silalah google image di Google atau Yahoo. Pasti ada. Aku mintak maaf atas kekurangan imej grafik bagi tinggalan Uthmaniyyah ini. Aku seboleh-bolehnya cuba mengelak daripada menggunakan imej orang lain, atas sebab-sebab copyright protocol dan yang sewaktu dengannya. Jadi, maaf sekali lagi la ye.

 
Selain peninggalan bangunan, dari segi linguistic pula sememangnya terdapat beberapa perkataan asal Turki yang dipinjam dan diasimilasikan ke dalam bahasa tempatan seperti ‘dohany’ iaitu tembakau (tobacco), ‘kave’ iaitu kopi (coffee) dan ‘kefe’ iaitu berus (brush). Itulah saja tinggalan yang ada bagi membuktikan wujudnya pemerintahan Uthmaniyyah di bumi Hungary. Ternyata, sejarah agung empayar Uthmaniyyah benar-benar telah dipadam habis daripada catatan kota Budapest.
 
Berbalik kepada tentera Holy League tadi, ia adalah gabungan tentera Kristian yang terdiri daripada German, Croat, Dutch, Hungarian, English, Spanish, Czech, Italian, French, Burgundian, Danish dan askar Swedish. Di samping itu terdapat juga sukarelawan Eropah serta pakar artileri yang turut serta dalam peperangan melawan empayar Uthmaniyyah. Gabungan ini  mempunyai satu tujuan yang sama iaitu menghalau dan menghapuskan sama sekali kewujudan empayar Uthmaniyyah daripada bumi Eropah. Tentera Holy League ini berperang di bawah bendera Imperial Army of the Holy Roman Empire. Sedikit demi sedikit, mereka berjaya menghalau empayar Uthmaniyyah keluar dari bumi Hungary.
 
Tidak hairanlah, apabila Budapest dan kawasan sekitarnya berjaya dikuasai tentera Holy League, habis semua bangunan dan peninggalan empayar Uthmaniyyah dimusnahkan oleh mereka. Impaknya, hari ini segala bangunan megah tersergam yang mendominasi bandar Budapest hanya menggambarkan kewujudan satu pemerintahan empayar terkenal iaitu empayar Austro-Hungary. Ironinya empayar ini juga akhirnya jatuh terbarai dan diikuti dengan tercetusnya Perang Dunia Pertama dan berlanjutan kepada Perang Dunia Kedua. Sejarah warna warni Budapest tidak terhenti di situ, Budapest malah menjadi pusat aktiviti segala revolusi bagi rakyatnya melahirkan ekspressi terhadap ketidakpuasan hati pada pemerintah-pemerintah yang silih berganti. Bermula dengan Hungarian Revolution 1848, Hungarian Republic of Councils 1919, Operation Panzerfaust 1944, the Battle of Budapest 1945 dan akhirnya, Revolusi 1956.
 

Demikianlah sedikit sebanyak kisah empayar Uthmaniyyah yang dapat aku kongsikan. Kepada pengembara-pengembara seperti aku, semoga kembara-kembara akan datang bukan sahaja membawa kepuasan dari segi pengalaman, tetapi juga berjaya membuka mata kita tentang jejak-jejak syiar Islam di seantero dunia. InsyaAllah.

 
Those who don’t learn from history are doomed to repeat it
–George Santayana
 

Budapest: Jalan-jalan Keliling Kota



Hari Kedua: 23/11/2012
 
Disebabkan keterlanjuran berjalan kaki semalam, hari kedua di Budapest bermula sedikit lewat. Sekitar 9.30 pagi baru aku dan Kak Ana keluar dari hostel menuju destinasi hari kedua; iaitu membeli tiket keretapi ke Prague untuk esok pagi dan percubaan mengcover sebanyak yang mungkin tempat di Budapest. Kami ada jugak hajat nak mandi air panas kat kolam air panas termal yang terkenal di Budapest. Namun hasrat terpaksa ditunda ke masa akan datang yang entah bila akan tiba, sebab musim luruh ni rumah mandi tu ada masa buka dan tutup. Kami tak dapat nak meet the opening hours bagi rumah air panas tu.
 
Insiden Jalan Kaki Berganti-ganti
Entah kenapa, pagi kedua kami mulakan dengan berjalan kaki ke stesen utama Keleti Palyaudvar. Sebabnya mungkin aku dan Kak Ana rasa stesen tu dekat je dengan Marco Polo (sebab jarak hanya satu stesen). Terbukti memang dekat, tapi banyak sangat traffic lite yang kena lintas dan jalan-jalan yang bersimpang siur hampir mengonfiuskan aku. Sesampai di Keleti, kami ke kaunter tiket keretapi. Makcik yang jaga kaunter mukanya terus masam mencuka bila nampak aku dan Kak Ana. Bila bercakap melayan pertanyaan kami, ternyata kurang hajau makcik ni. Dahlah bahasanya kasar dalam broken English, ditambah dengan jelingan tajamnya terutamanya ke arah kepala kami yang ‘bertudung’ dan seterusnya nada percakapan tinggi melayan kami macamlah aku dan Kak Ana mintak duit dia nak beli tiket. Dipendekkan cerita, makcik kurang adab ni bagitahu kitorang, tiket keretapi ke Prague berharga 49€ sehala. Terkejut beruk la aku dan Kak Ana sebab mahal kot. Dekat nak RM200 satu tiket. Kitorang bajet dalam RM80-100 je. Makcik kurang adab tu siap bagitahu, kalau nak murah naik bas Euroline. Dia suruh pegi beli tiket bas Euroline kat Arena Square yang terletak dekat nak 650 meter dari Keleti. AKu dan Kak Ana merasakan RM200 terlalu mahal untuk jarak perjalanan 6 jam. Kalau ikutkan maklumat yang aku cari sebelum ni, tiket Euroline jauh lebih murah dari tiket train. Disebabkan perut belum diisi, aku dan Kak Ana mencari makan pagi dulu. Bila selesai makan, aku dan Kak Ana dengan berat hati memulakan perjalanan kaki solo kami ke Arena Plaza untuk mencari tiket Euroline. Secara amnya, memanglah Arena Plaza yang terletak betul-betul di belakang Keleti, tapi itu kalau korang jalan lurus sejauh 650 meter la.
 

antara monument-monument yang terdapat di Bandar Budapest.
 
 
Dipendekkan cerita, Arena Plaza langsung takde jual tiket Euroline dan hanya ada beberapa travel & tours yang jual, itupun ada booking charge dan segala macam kos tambahan lain lagi la, yang mula membuatkan aku meradang. Sekadar mengalas perut dengan croissant kosong dan mineral water, aku dan Kak Ana memulakan perjalanan kaki balik ke Keleti. That means another 650 metres. Sesampai di Keleti setelah berjalan sejauh 1.3km, aku dan Kak Ana tekad beli aje lah tiket yang mahal tu sebab dah tak tahu mana lagi nak cari tiket Euroline. Sampai je di kaunter, aku perhatikan dah banyak kaunter yang bukak dan aku ternampak kelibat makcik kurang adab di dalam pejabat tiket. Kitorang terus dilayan baik oleh seorang kakak pertengahan umur di salah satu kaunter yang buka tu. Sekali lagi Kak Ana bertanyakan tiket train ke Prague pada esok hari untuk 2 orang. Masing-masing dah redha nak keluarkan 49 € sorang. Sekali kakak tu dengan tersenyum bagitau tiket beharga 29 € seorang. Ternganga aku dengan Kak Ana. Hantu punya makcik kurang adab. Dia silap bagi harga tiket rupanya. Dia bagitau kitorang 49 €, padahal harga sebenar 29 €. Cesss..saat tu sumpah dan makian kami tak bernoktah kat makcik kurang adab yang nampak macam takut-takut nak keluar dari pejabat kat dalam tu. Sampai selesai kami beli tiket, makcik tu still duduk bertapa kat dalam tu taknak keluar ke kaunter dia. Takutlah tu. Aku positif, dia memang nak kenakan aku dan Kak Ana pagi tu.

Perjalanan hari kedua secara ringkasnya telah dicemari dengan insiden makcik kurang adab. Ini membuatkan kami terpaksa terkejar-kejar untuk melaksanakan misi kedua hari ini iaitu meneroka bandar Budapest dan tempat-tempat menarik yang ada. Tujuan utama ialah Shoes Memorial di tebing Sungai Danube. Kami naik Metro dan turun di stesen yang sama semalam; Deak Ferenc ter. Dari situ, kami mengambil kesempatan singgah di setiap tempat menarik sepanjang jalan ke Sungai Danube. Antara yang sempat kami singgah ialah Matthias Church. Matthias Church adalah gereja penting bagi komuniti Budapest sebab adat istiadat pemashyuran raja diorang dibuat di sini. Satu lagi sejarah mengejutkan Matthias Church yang tak ramai orang tahu ialah, gereja ini sebenarnya dulu sebuah masjid. Untuk kisah khas Matthias Church, aku ceritakan secara verbatim kat post khas nanti.


 
Matthias Church terletak di dalam kawasan Fishermen Bastion. Di bahagian pinggir Sungai Danube bersebelahan Chainsbridge pula, merupakan Central Hall Market yang dulunya merupakan pasar basah Budapest. Hari ni dipenuhi dengan deretan bot-bot mewah yang kebanyakannya menawarkan restoren terapung lima bintang. Aku dan Kak Ana turut menjamu di situ; menjamu mata.
 

antara restoren mewah yang ada menawarkan pelbagai makanan laut dengan harga 5 bintang
 
 



 
Bus Hop In Hop Of:
Di dataran dekat Deak Ferenc ter, yang juga merupakan titik tengah bandar Budapest, kami sekali lagi ternampak Hard Rock Café yang kami pegi malam tadi. Satu area rupanya. Di sini, ada kaunter jualan tiket-tiket city tours dan juga bot ride yang boleh korang pilih ikut bajet dan kesesuaian masa. Memandangkan hari dah suntuk dan kitorang pun dah penat berjalan kaki pagi tadi, kami sepakat dengan hati berat untuk ikut bas ni. Selain daripada di sini, tiket-tiket bas dan city tours yang lain boleh juga didapati di 12 tempat tarikan pelancong utama sekitar Budapest.
 
satu daripada banyak kaunter atau booth menjual tiket bus tours atau city tours

 
 
Tiket Hop In Hop Off Bus:
- 4000 Ft seorang (dalam RM54)
- Tiket valid untuk tempoh 48 jam. Maknanya kalau tak habis hari ni, esok boleh sambung lagi.
- Ada 12 perhentian, pelancong boleh turun di mana-mana perhentian dan boleh pilih untuk follow bus yang asal, ataupun tunggu bus yang time lain. Jarak masa ialah setengah jam bagi setiap bus. Korang ada masa lah untuk round-round setiap 12 tempat ni dan boleh tunggu bus yang lain. Dari segi masa, taklah terkejar-kejar.
- Tour dikendalikan dalm bahasa inggeris dan ada 19 lagi bahasa yang ditawarkan. Kalau nak dengar bahasa lain, boleh ambik headphone dari tour guide dan pasang pada alat yang dia akan bagi bersama headphone tu.
- Termasuk dalam tiket ni ialah 1 jam boat tour sepanjang Sungai Danube yang boleh dinaiki di Fishermen Bastion yang aku cakap tadi.
 
salon ala Budapest. Sayangnya tutup masa kami lalu.


Destinasi bas: 12 tempat tarikan pelancong utama di bandar Budapest.
*aku story secara ringkas la ye.

 
1) Szent Istvan ter:

St. Stephen Basilica, yang di dalamnya ada menempatkan sebelah tangan St. Stephen yang telah diawetkan. Berani? Pegilah masuk dalam dan tengok.
 
 

mungkin yang duduk bersila tu la St. Stephen
 
 


 
kat sini ada pejabat pos besar yang cantik. Aku kirim poskad untuk kawan-kawan dan diri sendiri kat sinilah. Selain tu, tarikan utama di jalan ni adalah St. Stephen Basilica. Besar basilica ni yang menempatkan satu loceng lama ntah dari kurun berapa.


Pejabat pos besar tempat aku dan Kak Ana sakan menyopping. Sini pun jadi..

 
 
 
2) Deak Ferenc ter:
Inilah tempat kami beli tiket. Tapi disebabkan jaraknya dekat sangat dengan perhentian bas yang pertama iaitu Szent Istvan ter, aku dan Kak Ana berjalan kaki ke point pertama sebab bas masih belum tiba. Sementara menunggu bas di point 1 tu, sempatlah kami menulis dan mengirim poskad. Jimat masa. Di Deak Ferenc ter, ada banyak tarikan macam yang aku cerita tadi. Yang paling penting, Hard Rock Café Budapest.
 
 
3) Liszt Ferenc ter:

 salah satu rumah agam di Andrassy Avenue
 
Di sinilah terletaknya ‘House of  Terror’ yang femes tu. Ia merupakan sebuah rumah agam yang dijadikan markas Nazi dan penyokong Nazi iaitu kumpulan Arrow Cross yang melakukan pelbagai jenis penyiksaan terhadap penentang-penentang mereka. Kawasan perumahan di sekitar Andrassy Avenue ni pun semuanya cantik-cantik. Penuh dengan rumah agam yang dah berusia berkurun-kurun. Malah ada antaranya digunakan sebagai markas kumpulan penentang Nazi dalam menjalankan aktiviti bawah tanah mereka semasa Perang Dunia Kedua.
 

 

nampak? Setiap rumah wajib ada balkoni sendiri.
 
 

 
4) Heroes Square:
 














Ini adalah dataran paling besar di Budapest, menempatkan cluster pelbagai muzium seni dan etnografi yang pelbagai, di samping patung-patung raja Magyar dan pahlawan Hungary tersohor berdiri megah di tengah Heroes Square ini. Ada 2 kolum ala Greek dibina. Kolum di sebelah kanan merupakan patung ketua 7 bangsa Magyar yang tiba dari Asia pada kurun ke-9. Manakala kolum di sebelah kiri merupakan pahlawan-pahlawan moden Hungary. Terdapat tiang tinggi di antara kedua-dua kolum ini yang kononnya merupakan 'archangel Gabriel' bagi penganut Kristian, yang memegang replica mahkota diraja. Mengikut sejarah dan gambar-gambar lama Perang Dunia Kedua, Komunis rally atau perarakan komunis dibuat bermula dari Andrassy Avenue dan berakhir di Heroes Square semasa Perang Dunia Kedua dulu. Aku dan Kak Ana bergambar sakan di Dataran Hero ni. Kesemua patung-patung Raja Magyar dan pahlawan-pahlawan Hungary di situ adalah sangat besar, besar dalam 2 atau 3 kali ganda saiz manusia biasa.
 
 antara muzium yang ada di kawasan Heroes Square. Ini adalah muzium seni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
5) Grand Hotel Hungaria:
Perhentian kelima ni memfokuskan kawasan perniagaan dan butik-butik pereka terkenal di Budapest.Di sini juga merupakan kawasan hotel-hotel lima bintang Budapest. Banyak bangunan lama di kawasan ni dan hampir kesemua bangunan ada balkoni yang ala-ala Evita Peron buat speech tu. Memang klasik.
 


 

 
6) New York Palace:

 
Bangunan ni adalah hotel yang terkenal dan menjadi tempat banyak keputusan penting dalam sejarah Eropah dan dunia dibuat. Tarikan utamanya ialah New York Café yang merupakan satu daripada coffeehouse tercantik di dunia. Aku dan Kak Ana tak sempat masuk. Dapatlah ambik gambar kat luar je.
 
 
7) Astoria:

 
Terletak hampir dengan Dohany Street dan dulunya adalah kawasan penempatan orang Yahudi. Di sini ada Dohany Synagogue yang merupakan tempat ibadat Yahudi yang wujud seawal Perang Dunia Pertama. Dalam usaha Hitler menghapuskan Yahudi di Eropah, hampir kesemua tempat Yahudi dihapuskan sama sekali dan beribu-ribu Yahudi dihantar ke kem tahanan perang dalam program khas Hitler iaitu ‘the Final Solution’. Synagogue ini adalah yang terbesar di Eropah dan antara yang terbesar di dunia. Kawasan Dohany street ini menempatkan Memorial Peringatan Holocaust dan masih lagi terdapat kesan-kesan Budapest Ghetto yang wujud pada Perang Dunia Kedua.
 
 
8) Siklo:
Terletak di sebelah Buda dan hujung jambatan Chainsbridge. Ada menempatkan batu yang dipanggil 0-km stone, dikatakan bermula di batu inilah semua jarak di dalam Hungary diukur.
 
 
9) Castle District:

 
Ia merupakan sebahagian daripada Budapest World Heritage Site. Terdapat tapak ekskavasi arkeologi yang besar, berkemungkinan seawal pemerintahan empayar Uthmaniyyah. Tapak ekskavasi ini tidak dibuka kepada orang ramai, tapi korang masih boleh menjenguk melalui pagar yang dibuat jarang-jarang bertujuan menghalang kemasukan pelancong ke kawasan tersebut. Castle District ini merupakan tempat bersemayam raja-raja dan bangsawan Hungary selama tempoh 700 tahun. Hari ini, Castle Hill menjadi kompleks muzium-muzium. Selain itu, di sini kita boleh tengok pertukaran askar yang berkawal di Istana Presiden atau nama rasminya Sandor Palace. Pertukaran dibuat dengan penuh adat istiadat ketenteraan Hungary. Sekali tengok rasa macam zaman Perang Dunia kedua pun ye. Kawasan di sekitar Sandor Palace dan istana ini sendiri musnah teruk akibat daripada pengeboman Tentera Bersekutu (Allied) dalam Perang Dunia Kedua 1944. Ianya hanya dibaikpulih semula selepas kejatuhan Komunis pada tahun 1989.
 

antara kerja ekskavasi yang masih berjalan.
 
 
 
Sandor Palace atau Presidential Palace.
 






 
 
10) Citadel:
Bekas kubu pertahanan tentera di atas Gellert Hill yang juga merupakan tempat tertinggi di Budapest dengan pemandangan cantik seluruh bandar Budapest. Pemandangan cantik dari sini tapi aku tak dapat nak ambik sebab masa kami tiba di sini, hujan dah mula turun beserta dengan kabus tebal. Aku dan Kak Ana malas nak berlama-lama di luar bas. Sejuk.
 

itulah kawasan Castle Hill diambil dari belah Pest. Castle Hill terletak di kawasan belah Buda.
 
 
11) Marcius 15. Ter:
Berhampiran boat pier atau Central Market Hall. Kat sinilah kena turun kalau nak naik Danube River Cruise tu. Cruise tutup pada jam 4 petang. Pastikan korang datang awal pagi kalau nak ikut boat trip sepanjang Danube.
 
 
12) Parliament:
Merupakan perhentian terakhir bagi bas Hop In Hop Off. Kalau tak turun di sini, bas akan kembali ke Perhentian 1 iaitu di Szent Istvan ter. Tour akan bermula balik macam tadi. Aku dan Kak Ana turun di sini, sebab di sinilah jalan paling dekat untuk ke Shoes Memorial di tebing Sungai Danube. Walaupun hari dah gelap (musim luruh memang hari cepat gelap), aku dan Kak Ana tetap bertekad nak sampai ke Shoes Memorial. Sekali lagi kami berjalan kaki dalam sejuk dengan suhu sekitar 10°C dan remang senja Budapest.
 

 
Budapest Shoes Memorial

 

Sememangnya sebelum tiba di Budapest lagi, aku dan Kak Ana berkali-kali mengingatkan satu sama lain untuk pegi ke tempat ini. Wajib dan tidak boleh tidak. Kalau dari jalan utama, korang kena turun di sisi Chainsbridge ke tebing Sungai Danube. Sepanjang tebing memang ada kawasan pejalan kaki yang ala ala waterfront menghadap Sungai Danube dan Chainsbridge. Walaupun nampak macam takde orang, tapi sebenarnya ramai yang duduk menikmati angin malam di bangku-bangku yang bertaburan di tebing Sungai Danube. Di belakang ialah jalan besar dan kenderaan memang tak boleh berhenti langsung di bahu jalan. Satu-satunya jalan nak ke Memorial ini ialah dengan menyusur tebing Sungai Danube, bermula di tangga turun di tepi Chainsbridge.


Memorial ini merupakan peringatan kepada beratus-ratus Yahudi yang dibunuh tentera Nazi dan kumpulan Arrow Cross  Militiamen sepanjang pendudukan Nazi di Budapest dan Hungary amnya pada tahun 1944-45. Memorial ni kalau korang tengok, adalah dalam bentuk kasut-kasut pelbagai saiz model lama sekitar 1920-1945. Ada pelbagai kasut lelaki, wanita dan kanak-kanak yang diukir sebijik macam kasut betul tetapi daripada gangsa. Model bagi setiap kasut adalah berdasarkan model kasut pada zaman tersebut. Simboliknya kasut-kasut ini ialah, pada masa tersebut kesemua Yahudi dari segenap lapisan taraf dan umur dikumpulkan dan disuruh beratur panjang dalam barisan. Mereka dipaksa berjalan sekeliling bandar Budapest sebelum dibawa ke tebing Sungai Danube. Di sini, kesemua dipaksa berdiri di tebing sungai dan diarahkan menanggalkan kasut masing-masing. Mereka kemudian ditembak di kepala oleh tentera Nazi atau kumpulan Arrow Cross  Militiamen; dan mayat-mayat akan jatuh ke dalam Sungai Danube dan terapung hanyut mengikut aliran Danube. Yang tertinggal hanyalah kasut-kasut menjadi saksi bisu kepada kekejaman tentera Nazi ketika itu. Itulah yang diabadikan menjadi Shoes Memorial pada hari ini.
 


 
Sebagai penutup kisah aku dan Kak Ana di Budapest, berada di Shoes Memorial memang mengesankan. Di belakang kedengaran sayup-sayup bunyi kesesakan trafik diselang-seli dengan bunyi tram dan Metro yang lalu lalang di jalan yang bersebelahan. Di depan aku adalah Chainsbridge dalam samar-samar malam; dengan kerdipan lampu-lampu di atas jambatan tersebut dan juga cahaya lampu di seberang sana sungai di kawasan Castle District. Aku menoleh memandang Kak Ana dan dia menoleh memandang aku. Kami mengangguk serentak dan seolah-olah sepakat, mula berjalan perlahan-lahan meninggalkan Memorial tersebut menuju ke Marco Polo. Esok, teksi akan mengambil kami di hostel untuk ke Keleti. Keretapi ke Prague mengambil masa dalam 6 jam lebih dan keretapi kami bertolak pagi. Untuk julung kalinya, aku dan Kak Ana seakan serik berjalan kaki lagi di bandar ini. Sambil Memorial jauh ditinggalkan di belakang, aku sudah dapat membayangkan puisi spontan yang bermain di minda aku ketika itu..
 
In the darkest of night, I stood amongst the bronze shoes of those who had fallen, for the freedom they cannot choose, nor gained, fall dead in the cold River Danube.
I also thought of many others who fought tremendously for the price of their freedom and sovereignty, while I was still standing amongst countless shoes, ashamed of the freedom I have and I taste, that I did not gain or choose.
- Faa, cold night of Nov 12.
 


 
Bajet dua hari di Budapest (seorang) 22-24 Nov 2012      
Withdraw 40,000 Ft (RM544.50)                                
 
Metro (open tiket) 320 Ft x 4 ------------------------------------ 1280 Ft                                                  
Hostel Marco Polo (3D 2N) *dibayar dlm Euro -------------- 28 €       
Train tiket Prague *dibayar dlm Euro -------------------------- 29 €
Croissant 155 Ft x 3 ----------------------------------------------- 465 Ft
Nestea 135 Ft x 2 -------------------------------------------------- 270 Ft
Mineral water 300 Ft x 2 ------------------------------------------600 Ft
Souvenier @ Chainsbridge --------------------------------------- 4500 Ft
Hard Rock Café T-shirt sehelai ---------------------------------- 8000 Ft
Souvenier @ Pasar Krismas -------------------------------------- 5100 Ft
Souvenier @ Citadel ---------------------------------------------- 1000 Ft
Souvenier @ Castle Hill ------------------------------------------ 5700 Ft
T-shirt (4 helai) *dibayar dlm Euro ----------------------------- 28 €
Postcards and postage --------------------------------------------- 3160 Ft
Hop In Hop Off Bus ----------------------------------------------- 4000 Ft
Toilet Hero Square ------------------------------------------------  250 Ft
Hot Nescafe --------------------------------------------------------- 240 Ft
Hot Coklat ---------------------------------------------------------- 240 Ft
Sarapan pagi Keleti 23/11 ---------------------------------------- 540 Ft
Sarapan pagi Keleti 24/11 ---------------------------------------- 900 Ft
Teksi dari Marco Polo ke Keleti ---------------------------------1200 Ft
 
Total:      37 445 Ft + 85 € (bersamaan dengan RM 509.70 + RM 340)
 Baki duit Hungary Forint/ Ft ialah 2555 Ft (RM34.80)
 
*duit baki aku simpan dalam note asal dan koin asal untuk kenang-kenangan terlajak berbelanja di Budapest)
 
*belanja harian jadi mahal disebabkan ketaksuban aku memborong dan ‘menjala’ di pasar Krismas dan di mana-mana saje lah yang ada jual souvenier dan poskad. Selain itu, ada beberapa perkara yang dibayar dalam Euro. Ini bukanlah tindakan yang bijak sebenarnya. Patutnya simpan duit Euro, tapi dek kerana aku telah kerasukan, redha aje lah. Perbelanjaan korang boleh dijimatkan lagi separuh dari perbelanjaan aku ni, iaitu dengan cara elakkan membeli souvenier terlampau.

 
 Bersambung nanti ~
 

Saturday, February 28, 2015

Budapest: Marco Polo Hostel


Rating:
Pencarian hostel untuk Budapest mudah, disebabkan terdapat banyak hostel bagus di sekitar Budapest. Cari punya cari, entah kenapa aku memilih Marco Polo. Mungkin kerana wifinya, atau kerana lokasinya, atau mungkin juga sebab terpengaruh dengan rating dari pengembara-pengembara yang lain yang pernah ke hostel itu.


Harga:
Semalam hanya 14€ (sekitar RM56) untuk satu katil dalam bilik dengan 2 katil (katil jenis single). Jadi, untuk 2 malam, harganya 28€ (RM112). Ini sudah murah bagi aku. Kalau korang nak murah lagi, ada yang satu bilik 8 katil. Tapi, kali ni aku dan Kak Ana malas nak bersosial lebih-lebih. Kitorang nak rehat yang berkualiti. Chewah!

Seperti biasa, tips nak hostel/hotel murah senang saje kalau di Barat ni. Pegilah masa musim luruh. Memang murah. Nasib lagi baik, hostel akan upgrade bilik secara percuma kalau hostel tu memang betul kosong.


Lokasi:
Pengalaman paling beharga bagi pengembara, antara lain ialah mencari sesuatu tempat. Biasanya, tempat pertama dalam senarai yang wajib dicari ialah hostel. Kalau hostel tu memang terletak di tengah bandar dan kawasan tumpuan, mungkin senang nak cari. Tapi kalau hostel tu kat ceruk mana ntah, atau walaupun kat tengah bandar tapi tersepit-sepit antara lorong kecik yang beratus-ratus; memang berpusinglah kita mencarinya.

Boleh dikatakan semua hostel-hostel akan memberikan peta kedudukan hostel masing-masing. Malah nak canggih lagi, ada yang bagi koordinat. Macam biasalah, pastikan korang print peta tu dengan jelas. Marco Polo memang bagi peta, malah siap bagi arahan dalam email mereka kepada aku, untuk ambik Metro nombor berapa, berhenti di stesen mana dan beberapa lagi pandu arah yang banyak membantu pencarian kami. Usaha mengesan kedudukan hostel ni pun Alhamdulillah agak  mudah.

Dipendekkan cerita, Marco Polo terletak di kawasan bandar, malah di tengah-tengah bandar dan senang untuk jalan kaki ke kedai-kedai 24 jam dan juga mall. Ada banyak restoren makanan segera bagi yang boleh makan (untuk kawan-kawan bukan Islam) dan dekat dengan stesen Metro. Jarak dari hostel ke stesen utama Keleti Palyaudvar pun taklah berapa jauh. Aku dan Kak Ana pernah jalan kaki ke sana.


Penilaian akhir:
Senang cakap, aku dan Kak Ana memang puas hati dengan biliknya. Inilah antara bilik terbaik yang kami dapat sepanjang trip Eropah. Bilik sederhana luas dengan 2 katil single. Ada TV, heater, lampu membaca untuk kedua-dua katil, meja ala ala konsul dan satu wardrobe tinggi. Bilik air en suite (dalam bilik), bersih, ada power shower dan taklah sempit sangat. Bilik pun ada tingkap dan dapat cahaya matahari. Kami puas hati.

 
 
 
 
 
 
 

Staff tak friendly, tapi bolehlah kalau nak tanya arah dan mintak tolong panggilkan teksi. Seperti kebanyakan hostel, ada disediakan banyak brochures dan kad-kad kecil mengandungi maklumat tempat-tempat menarik sekitar Budapest dan Hungary. Ambik je mana-mana yang berkenan. Aku ambik untuk rujukan. Berbalik pada staff tadi, lepas check in dan bayar hostel, dia akan bagi password wifi dan bagitahu kat mana kitchen dan komputer disediakan. Peraturan dalam hostel ni senang:

1)      Jangan buat bising selepas jam 10 malam.

2)      Jangan bawa haiwan peliharaan ke bilik.

3)      Jangan merokok dalam bilik. Bilik bebas rokok dan ada sensor. Kalau merokok juga, sensor akan mengesan asap, alarm akan berbunyi dan alarm ni dah link terus ke balai bomba. Bomba akan datang dan segala kos pembersihan perlu ditanggung oleh penghuni bilik. Untuk pengetahuan korang,, ini memang betul. Bukan diorang saje main ugut-ugut. Sebab ada satu malam tu, bilik sederet dengan kami merokok dalam bilik menyebabkan sensor mengesan asap dan alarm berbunyi kuat gile. Dalam 10 minit macam tu, bomba sampai. Memang kena lah penghuni tu. Lepas bayar semua penalty, diaorang dihalau keluar dari hostel. Padan muka!


Kitchen hostel ni sangat kecik. Takde kerusi langsung untuk duduk. Ada air panas dan fridge untuk masak dan simpan makanan. Aku sekadar ambik air panas untuk mee segera kami dan rendam Brahims. Bekas nak rendam memang kami dah bawak dari Malaysia, sebab was-was dengan kebersihan peralatan pinggan mangkuk dan cutlery. Breakfast tidak disediakan ye.

Wifi hanya ada di lobi dan tingkat bawah hostel. Hostel ni tinggi, dalam 7 tingkat. Bilik memang takde wifi walaupun dalam laman web tak dinyatakan sedemikian. Itulah yang membuatkan kami baran, sebab pilihan hostelbagi setiappengembara ni suka tak suka, memang kena berpaksikan kepada kemudahan internet dan wifi. Jadi di situ, kami tertipu.

Satu lagi yang paling tak best kat hostel ni, ialah bising. Hostel ni terletak bersebelahan dengan kelab malam dan kawasan hiburan. Jadi, memanglah bising. Kami duduk di tingkat yang tinggi jugak, tapi masih dengar bunyi bising. Ditambah pulak dengan penghuni bilik lain yang balik ke bilik tengah malam dan dalam keadaan mabuk-mabuk. Memang mengganggu ketenteraman tidur. Tapi, macam peraturan hostel yang aku nyatakan tadi, kalau jiran lain bising- boleh call receptionist kat bawah atau turun sendiri dan repot kata diorang bising. Hostel pasti akan ambik tindakan, sebab mengganggu ketenteraman awam.


Pendekata, ada yang best da nada yang tak best kat hostel ni. Tapi kalau datang lagi ke Budapest, aku tak nak dah duduk sini. Aku akan cari tempat lain, mungkin kat area Andrassy Avenue. Huhuhu.

Aku bagi 3 star untuk Marco Polo Hostel.

 

Budapest: Mencari Jalan Pulang



Hari Pertama: 22/11/2012
Hostel Marco Polo jauh kami tinggalkan di belakang. Dengan berbekalkan beberapa keping tiket oren Metro yang kami dah beli siap-siap, aku dan Kak Ana mengambil Metro dari stesen berhampiran hostel iaitu stesen Blaha Luj ter menuju ke tengah bandar untuk meneroka bandar Budapest.
 

Itinerari:
Parliament, Chainsbridge, Hard Rock Café Budapest, Christmas Market dan kawasan yang sama sekitar dengannya.
 
Pandu arah:
Nama stesen Metro untuk Parliament dan kawasan sekitar sehinggalah ke jambatan Chainsbridge ialah Deak Ferenc srt. Kalau dari hostel kami (stesen Blaha Luj ter), terus naik Metro dan turun di stesen nombor dua.
 
 

Bangunan Parlimen Hungary (Országház)
Entrance fee: Percuma
Camera: Tak pasti sebab kami tak masuk.
 
Tarikan:
Dibina pada tahun 1885 dan siap pembinaan sekitar 1904, bangunan ini menggabungkan senibina Gothic Revival dan Renaissance Revival. Bangunan yang telah berjaya mengharungi Perang Dunia Pertama dan Perang Dunia Kedua, merupakan tempat perhimpunan nasional Hungary, sepertimana juga fungsi Parlimen di Malaysia. Bangunannya cantik dan merupakan salah satu daripada bangunan pemerintahan paling tertua di Eropah. Parlimen ni adalah landmark bagi negara Hungary dan termasuk dalam senarai wajib pelancong-pelancong kalau diorang sampai ke Budapest ni. Terletak di Dataran Lajos Kossuth, betul-betul bersebelahan dengan Sungai Danube. Setakat hari ini, bangunan Parlimen ini merupakan bangunan terbesar dan tertinggi di Budapest. Untuk masuk, korang kena beratur dengan sangat panjang. Masa aku dan Kak Ana tiba, hari dah nak petang. Tengok je barisan yang panjang, maksud aku-sangat-sangat panjang sampai ke jalanraya, membuatkan aku dan Kak Ana sekadar berpuas hati bergambar sakan di luar dan di tepi Parlimen. Dari risik-risik kami, rupanya yang beratur ni memang ada yang tak sempat masuk untuk hari itu sebab musim luruh kebanyakan muzium dan tempat-tempat tarikan pelancong ditutup awal. Jadi, diorang beratur jugak untuk ambil tiket dan masuk pada hari esok. Aku tak pasti samada sebarang bayaran dikenakan atau tidak, tapi berdasarkan cakap-cakap penduduk tempatan yang kami sempat tanya, katanya percuma. Jadi, kalau datang Budapest, make sure datang ke Parlimen pagi untuk beratur ambik tiket percuma.
 

Dari Parlimen, aku melihat bangunan di sekeliling. Bangunan berhadapan dengan Parlimen adalah Ethnographic Museum Budapest, yang menempatkan koleksi barangan harian etnik-etnik Hungary sejak dari kurun ke 19. Aku tak masuk ke muzium ni sebab telahpun ditutup masa kami sampai tu. Selain daripada muzium, ada beberapa monument yang tersergam di Dataran Lajos Kossuth berhadapan Parlimen. Setiap monument ada simbolik tersendiri.
 
Kossuth Memorial


Antara monument yang ada ialah Kossuth Memorial; yang merupakan monument awam didedikasikan khas untuk bekas Hungarian Regent – President Lajos Kossuth. Lajos Kossuth adalah seorang peguam, jurnalis, ahli politik dan Regent-President kepada Kerajaan Hungary semasa Revolusi tahun 1848-49. Beliau juga dikenali sebagai pejuang keamanan dan bapa demokrasi Hungary. Monument ni macam Tugu Negara la lebih kurang.  
 
Memorial Revolusi Hungary 1956
Monumen lain ialah tugu Revolusi Hungary 1956 bagi mengingati revolusi spontan seluruh negara menentang kerajaan Hungarian People’s Republic dan polisi Soviet. Revolusi ini berlangsung dari 23 Oktober sehingga 10 November 1956. Simbol terkenal Revolusi 1956 ialah bendera Hungary dengan lambang komunis di tengah-tengah bendera dibuang, menjadi bendera tersebut berlubang bulat di tengah. Inilah yang kekal menjadi bendera Hungary sehingga ke hari ni.
 
Monumen Francis II Rakoczi
 


Sebuah lagi monument yang sakan aku dan kak Ana bergambar ialah monument Francis II Rakoczi. Ini pun sorang lagi tokoh Hungary, taraf Datuk Maharajalela di Pasir Salak ataupun Tok Janggut di Kelantan, boleh juga Datuk Bahaman di Pahang mahupun Rentap di Sarawak. Francis II Rakoczi hidup sekitar 1676 dan meninggal dunia sekitar 1735 di Tekirdag yang ketika itu merupakan salah satu kawasan di bawah pemerintahan empayar Uthmaniyyah. Sumbangan terbesar Pak Francis ni adalah mengetuai pemberontakan Hungary menentang Habsburgs, sebab dia ni adalah putera Kingdom of Hungary, putera Transylvania dan juga ahli Order of the Golden Fleece. Muka Pak Francis ni turut diabadikan dalam duit kertas Hungary. Maklumlah, hero Hungary la katakan. Memang garang muka dia, siap dengan misai melintuk.


 
 
Monumen Istvan Bilbo
 


Dari Parlimen, kami menapak menghala ke Sungai Danube di belakang Parlimen. Di tepi Sungai betul-betul kat belakang Parlimen, ada satu bust atau patung separuh badan seorang lelaki tua berkaca mata sambil membaca buku. Dia adalah Istvan Bibo; peguam terkenal Hungary, ahli politik, penjawat awam dan penganalisa politik. Memang di Budapest ni, diorang suka sangat mengingati tokoh-tokoh dengan monument atau patung. Banyak duit diorang ni.
 
Monumen Jozcef Attila
 


Kami menapak lagi ke depan menghala ke Chainsbridge iaitu jambatan yang menghubungkan bahagian Buda dan Pest merentangi Sungai Danube. Aku dan Kak Ana jumpa satu lagi monument yang unik sebelum kami melintas jalan menuju ke tepi Sungai Danube. Monumen terakhir ni dalam bentuk sorang lelaki yang duduk di anak tangga. Tangan kiri memegang topi dan tangan kanan direhatkan atas lutut sambil mukanya berkerut merenung jauh. Dia adalah Jozcef Attila, pemuisi tersohor Hungary yang disayangi ramai. Sayangnya dia ni menghidap sakit mental iaitu ‘paralysing depression’ yang akhirnya meragut nyawanya sendiri. Abang Jozcef ni akhirnya membunuh diri dalam tahun 1937 pada umur 32 tahun; dengan terjun di hadapan keretapi yang terletak tak jauh dari monument tersebut. Depress rupanya Abang Jozcef ni. Kasihan..
 
Szechenyi Chainsbridge
 
 
 
 

Merupakan jambatan yang menghubungkan antara Buda dan Pest yang dipisahkan oleh Sungai Danube. Jambatan ini dikawal 2 ekor singa batu di bahagian Buda dan 2 ekor lagi singa batu di bahagian Pest. Mula dibina pada tahun 1840, jambatan ni musnah teruk semasa Perang Dunia Kedua akibat dari pengeboman tanpa henti semasa Siege of Budapest.
 
 
Setelah perang tamat, jambatan ini dibuka semula pada tahun 1949 hingga ke hari ini. Kami berjalan kaki menyeberang jambatan ni ke belah sana dan pusing balik ke sambil ambik mood romantic Sungai Danube. Teringat muzik klasik tersohor ‘The Blue Danube’ yang diilhamkan dari keindahan Sungai Danube oleh composer Austria Johann Strauss II. Jemputlah tengok gambar jambatan ni yang aku ambik dari beberapa posisi berbeza di sekitar Budapest. Memang cantik, terutamanya waktu malam. Korang boleh jugak pegi google ‘The Blue Danube’ kat Youtube untuk ambik mood romantic Danube. Hahaha..
 


 

 
 
 

Akibat daripada berjalan kaki tak henti dari petang tadi sampai ke malam, tak sedar perut dah menjerit lapar. Maklumlah, kami isi perut dengan Maggi je kat hostel. Mana cukup, tenaga dah banyak guna berjalan kaki. Hasrat nak menjengah ke Shoes Memorial di tebing Sungai Danube kami tangguhkan ke esok hari, sebab jalan ke sana kena menyusur balik ke arah kami mula-mula datang tadi. Tak sanggup dah, suhu pun makin sejuk. Dari jambatan, kami meneruskan ke destinasi wajib iaitu mencari Hard Rock Café Budapest.


 
 
Hard Rock Café Budapest


 
Pandu arah:
Untuk ke Hard Rock, sangat senang. Kalau naik Metro, turun di stesen yang kami turun petang tadi, iaitu Deak Ferenc ter (deak Ferenc street). Alamat Hard Rock yang aku print dari Malaysia pun memang tertulis di Deak Ferenc street.
 

 
Pasar Krismas Budapest
Kalau korang pegi masa musim luruh bulan Nov macam aku, kawasan sekitar Hard Rock ni sangat meriah sebab menempatkan pasar Krismas terbesar dalam Budapest. Ada pokok Krismas besar gila dan banyak sangat kedai-kedai menjual segala bagai barang daripada makanan minuman (opkos la kita tak boleh makan minum kat sini-tak halal kiah oi!), pottery kecik besar untuk cenderamata atau hadiah Krismas, patung-patung seramik, kad-kad ucapan yang sangat cantik dan kreatif, t-shirt dan pelbagai jenis pakaian, manisan dan kuih muih tradisi Hungary, stationeries, barang-barang dapur, berpuluh-puluh jenis madu yang tak pernah aku jumpa, pinggan mangkuk dengan corak terkenal Hungary dan macam-macam lagilah. Sayangnya madu aku tak dapat beli sebab susah nak bawak sepanjang kembara kami yang baru sampai pitstop ketiga ni.
 
 
 




















 
Sebelum masuk ke Hard Rock, aku dan Kak Ana menabur duit dulu kat pasar Krismas ni. Aku berani beli barang-barang yang kecik molek je supaya senang disumbat ke dalam backpack aku. Kat tengah-tengah pasar ni, ada dibuat pentas kecik molek untuk sesiapa artis tempatan yang nak menyanyi atau main muzik. Macam buskers la jugak. Tapi orang Budapest memang sporting. Diorang siap berjoget sama dengan artis-artis yang buat persembahan tu. Muzik yang dimainkan memang muzik tradisional Hungary. Layan jugak muziknya sebab sedap kat telinga.
 


 
Setelah aku dan Kak Ana bebas dari sumpahan pasar Krismas, kami masuk pulak ke Hard Rock Budapest untuk meneruskan aktiviti penjalaan di Hard Rock.





 

Drama ‘Lost’
Selesai ‘menjala’, aku dan Kak Ana barulah mula sedar perut masing-masing dah menjerit mintak diisi. Kami mencari kedai sandwich dan berjaya beli sandwich sayur. Jadilah. Dari situ, kononnya konfiden cari jalan balik ke stesen Metro Deak Ferenc ter. Sekali silap naik Metro ke arah bertentangan dan dengan keadaan masing-masing yang dah lunyai berjalan dari tengahari, kami redha aje lah turun kat mana-mana ntah dan menyeberang ambik Metro dari arah yang bertentangan. Nasib tadi dah beli siap-siap beberapa keping tiket Metro extra. Kalau tak, mana pulak nak mencari kedai suratkhabar tengah-tengah malam macam tu.

Kami ditakdirkan pulak berhenti di stesen Metro yang salah dan dek kerana sayang nak bazirkan tiket Metro yang mahal tu, kami sepakat berjalan kaki cari jalan balik dengan berpandukan peta yang ada. Dalam sejuk malam November di tengah-tengah bandar Budapest dekat nak pukul 9 malam tu, aku dan Kak Ana menabahkan hati berjalan mencari jalan balik ke Marco Polo. Sepanjang jalan, memang kami tak bercakap banyak.
Satu, sebab dah memang penat gile.
Kedua, sebab perut macam lapar balik.
Ketiga, sebab sejuk.
Keempat, sebab takut dikacau orang-orang mabuk tak berumah yang dah mula keluar dari lorong-lorong gelap mana ntah.
Kelima, bengang sebab sesat.
 
Hahaha. Dalam malam November yang sejuk tu, aku barulah nampak keindahan bangunan-bangunan bandar Budapest. Boleh dikatakan semua bangunan yang ada adalah bangunan lama yang berumur berkurun-kurun agaknya. Rasa macam dalam cerita lama pun ada. Aku nampak jugak kedai-kedai buku yang penuh dengan buku sampai ke tingkap ala-ala old skool gitthew. Sayangnya, hari dah malam sangat dan kedai-kedai tu pun dah tutup. Aku ambik je la gambar dari luar. Aku tau, esok kalau cari pun, konfem tak jumpa dah.

 
 

 
Setelah menapak lebih kurang setengah jam dan tersesat dalam 1 km kurang lebih dari laluan sebenar, akhirnya aku dan Kak Ana berjaya menemui Marco Polo. Alhamdulillah. Hati aku berdetik, mungkin ini balasan sebab aku ada berfikir yang bukan-bukan kat para pengemis di stesen Keleti Palyaudvar pagi tadi masa kami mula-mula sampai ke Budapest. Redha ajelah..
 

 
‘Sesungguhnya Allah tidak memandang kepada rupamu dan harta kekayaanmu, akan tetapi ia memandang kepada hatimu dan perbuatanmu’.
-Hadis Riwayat Muslim